Share

Zeven jaar cel wegens poging moord op ex-schoondochter

REGIO – Elburger Gerhard B. (78) kreeg donderdag van de rechtbank in Alkmaar een gevangenisstraf opgelegd van zeven jaar voor de moordpoging op zijn schoondochter in Heerhugowaard en voor smaad.Op 15 januari dit jaar probeerde B. zijn schoondochter in haar tuin van het leven te beroven met een luchtdrukpistool en een mes. Aanleiding voor die aanslag was dat hij zijn schoondochter de schuld gaf van de vechtscheiding, waarin die was verwikkeld met de zoon van B.. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De vrouw moest voor haar leven vechten. De moordpoging mislukte, omdat zij werd ontzet door medewerkers van de plantsoenendienst van Heerhugowaard. De vrouw liep steekwonden op in haar hals, long en borst en kreeg een klaplong. Ook verloor ze een tand, die door een kogel werd verbrijzeld. De psychische en lichamelijke gevolgen voor het slachtoffer waren groot volgens de rechtbank.

De rechtbank vindt niet dat er sprake was van psychische overmacht, zoals de advocaat van de man had aangevoerd. De Elburger zei tijdens de zitting dat hij bang was geweest dat zowel zijn zoon als zijn vrouw zich van het leven zouden beroven. Hij dacht dat zijn vierjarige kleinzoon het niet zou overleven als die bij zijn schoondochter zou opgroeien. De rechtbank vindt dat de man heel laat is gekomen met die verklaringen. Eerder had hij gezegd dat hij met zijn daad wilde voorkomen dat zijn zoon zijn schoondochter zelf iets aan zou doen.

De man is ook veroordeeld voor het verspreiden van een smadelijke brief, gericht tegen zijn schoondochter en haar moeder. Hij schreef die brief in de gevangenis en gaf hem mee aan zijn zoon. In de brief schreef hij dat beiden narcisten zijn en dat ze het verdienen vermoord te worden. De brief werd gestuurd naar kranten en verschillende instanties. Gelet op de eerdere moordpoging moeten beide slachtoffers zich extra onveilig hebben gevoeld volgens de rechtbank.

De rechtbank vindt de feiten heel ernstig en neemt het B. zeer kwalijk dat hij totaal niet heeft nagedacht over de gevolgen van zijn daden voor de vrouw en haar vier kinderen.  De Elburger moet zijn ex-schoondochter een bedrag van 17.822 euro betalen, waarvan 10.000 euro smartengeld. Haar moeder krijgt 500 euro smartengeld.

Heeft u dit ook al gelezen?