Share

Wietteler bedreigt agent met de dood, O.M. eist celstraf

MIDWOUD – Justitie eiste vrijdag bij de rechtbank in Alkmaar een jaar celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk tegen de 36-jarige Ilhani K. uit Hoorn. Het openbaar ministerie verdenkt hem van betrokkenheid bij een wietplantage in een woonhuis in Midwoud en van doodsbedreigingen aan het adres van drie familieleden en een agent. K. zou de politieman bovendien een vuistslag hebben verkocht na zijn aanhouding. De Hoornaar ontkent het grootste deel van de verdenkingen.

In januari rolde de politie een wietplantage op in een woning in Midwoud, die K. huurde. Op alle etages werd hennep geteeld. In totaal vond de politie 417 planten, 803 stekken, een kilo hennepgruis en 3,5  kilo geoogste henneptoppen. ,,Ik huurde dat huis wel, maar ik heb het meteen onderverhuurd en kwam er nooit”, zei de verdachte. ,,Ik wist niets van die wietteelt.” Eerder vertelde hij bij de politie dat hij maandelijks de huur kwam ophalen, maar bij de rechtbank zei hij dat dit niet klopte. Ook zijn medeverdachte, de huurder, vertelde dat K. regelmatig langskwam. De verdachte is in het verleden eerder veroordeeld voor hennepteelt.

Bedreigingen

Half juni belde de broer van de verdachte de politie en vertelde dat K. bij hem in Hoorn voor de deur stond en zijn gezin met de dood bedreigde. ,,Ik ga jullie allemaal doodmaken. Kom naar beneden, dan schiet ik jullie allemaal dood”, zou K. hebben geschreeuwd. De verdachte zei dat hij alleen maar met zijn broer wilde praten, omdat die hem nog 15.000 euro schuldig was. ,,Ik was toen wel boos en gestresst. Want ik moest gedwongen mijn huis verkopen en mijn broer loste zijn schulden niet af. Ik zat in een moeilijke periode. Ik heb alleen gescholden, maar niemand bedreigd.”

Toen de politie hem oppakte zou de verdachte in het politiebusje ook een agent hebben bedreigd. ,,Als ik je op straat tegenkom, sla ik je helemaal verrot. Ook je vrouw en je kinderen sla ik verrot. Die gaan je achterna”, zou de verdachte hebben geroepen. Hij ontkende dit. ,,Misschien heb ik een beetje gescholden, maar ik heb die agent niet bedreigd. Een vuistslag heb ik hem ook niet gegeven. Alleen een duw. Dat spijt me, dat was niet goed”, zei K.

De agent voelde een flinke pijnscheut en had nog een tijd lang last van zijn kaak. Hij claimt 660 euro smartengeld. Ook de drie familieleden van K. willen smartengeld ontvangen: 300 euro per persoon.

Indruk

De officier van justitie vond alles bewezen. De doodsbedreigingen en het mishandelen van de agent noemde hij ‘bijzonder ernstige feiten’. Volgens de officier had de familie alle reden om bang te zijn, omdat de verdachte in het verleden in een psychose zijn moeder heeft omgebracht. Hij kreeg daar toen tbs voor. ,,Die dreigementen maakten daarom grote indruk op de familie”, zei de aanklager. Hij vroeg de rechtbank de man een contact- en straatverbod op te leggen, zodat hij uit de buurt blijft van zijn broer en diens gezin. De officier twijfelde er niet aan dat K. betrokken was bij de hennepteelt door het ter beschikking stellen van zijn huurhuis.

De advocaat van de verdachte vroeg vrijspraak voor de meeste feiten. De rechtbank doet 5 oktober uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?