Wieringer spil grootschalige drugssmokkel mocro-maffia

HIPPOLYTUSHOEF/AMSTERDAM – De 42-jarige Ferry B. uit Hippolytushoef wordt samen met zijn handlanger Muhammed S. gezien als kopstukken achter grootscheepse drugssmokken met behulp van vissersboten uit o.a. Den Helder en Urk.  Beiden zouden werken voor 1 van de grootste drugsbaronnen van Nederland en leider van de mocro-maffia in Nederland Naoufal F. Beiden zouden een coördinerende rol spelen in de grootscheepse aanvoer van drugs bleek donderdag tijdens de pro forma zitting in rechtbank van Amsterdam.

In maart 2016 werd bij een inval in een woning in Hippolytushoef bijna 500.000 euro aan cash geld gevonden, maar ook een vuurwapen en een bivakmuts lagen in deze woning. In september 2017 werd Ferry B. aangehouden door de politie toen men versleutelde berichten van Ferry B. wist te kraken, Ferry B. maakte gebruik van encrypte telefoons van Ennetcom,  en de werkwijze van het drugskartel bloot kwam te liggen.  De beide mannen worden ondermeer verdacht van de invoer van 260kg cocaïne die werd gevonden aan boord van een kotter uit Urk die op 10 juni van dit jaar in beslag werd genomen door justitie.

De Ennetcom-data zijn 3,6 miljoen versleutelde berichten binnen de georganiseerde misdaad, waar politie en OM toegang toe kregen, nadat beslag werd gelegd op de server. Met toestemming van de rechter-commissaris is binnen 26Tandem een deel van deze berichten onderzocht. Behalve aanwijzingen voor de betrokkenheid van F. bij de poging tot liquidatie heeft het Ennetcom-onderzoek ook andere misdrijven aan het licht gebracht.

Intensief contact

Uit de bewaard gebleven berichten op de Ennetcom-server rees namelijk ook het vermoeden dat de nu aangehouden man uit Amstelveen intensief contact met F. onderhield. Hij zou zich voor hem bezig houden met het witwassen van crimineel verkregen geld of goederen. Ook rezen uit die berichten vermoedens over betrokkenheid van beide nu aangehouden mannen bij de invoer van drugs via vissersboten van Urk. Een afzonderlijk onderzoek naar de man uit Amstelveen bracht de recherche tijdens een observatie op 9 juni naar Harlingen. Dit leidde de dag erna tot de onderschepping van 260 kilo cocaïne door de FIOD en de douane.

Beschieting

De Ennetcom-data leidden tot nog een verdenking tegen beide mannen. Zij zijn vermoedelijk betrokken bij de beschieting van een woning in Hippolytushoef op 14 juni 2015. Die nacht vlogen drie kogels door het raam van de erker op de benedenverdieping, vlakbij waar de bewoner op dat moment zat. Dit misdrijf werd nooit opgelost totdat het bij het onderzoek in het versleutelde berichtenverkeer via PGP-telefoons naar boven kwam. Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij poging tot moord.

Loading