Share

Werkstraffen voor openlijk geweld in Medemblik

MEDEMBLIK – ,,Op de achtergrond hoorde ik mijn zusje huilen. Toen ben ik er met vrienden naartoe gegaan en heb die jongen een corrigerende tik gegeven”, vertelde de 19-jarige Caglar P. woensdag bij de politierechter in Alkmaar. Samen met zijn neef Atakan G. stond hij daar terecht voor openlijk geweld op de openbare weg in Medemblik. . 

P. kreeg een werkstraf van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat zijn aandeel in het geweld het grootst was geweest. G. kreeg 80 uur werkstraf, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De rechter vond het ernstig wat ze hadden gedaan. ,,Dit is voor eigen rechter spelen. Dat mag niet. U had de politie erbij moeten halen. Het slachtoffer was een autistische jongen van 16 jaar, die u heeft mishandeld. Er waren omstanders bij, op wie dit alles een grote indruk heeft gemaakt.”

Het slachtoffer had vlak daarvoor mot had gehad met het 8-jarige zusje van P. Volgens de puber had dit meisje hem steeds gepest en met een stok geslagen. ,,Toen heb ik haar gevloerd”, zei hij tegen de politie.

Boos

P. vertelde tijdens de rechtszaak dat hij heel boos was over wat de tiener zijn zusje had aangedaan. ,,Maar ik heb hem echt alleen een tik en een duw gegeven. Ik heb hem niet in elkaar geslagen. Mijn vrienden hebben niks gedaan. Zij hebben ons alleen uit elkaar gehaald.” Familieleden van P. bevestigden zijn verhaal bij de politie. G. ontkende dat hij geweld had gebruikt.

Maar de officier van justitie geloofde daar niets van. Ze wees op twee onafhankelijke getuigen, die het groepje jongeren op de tiener hadden zien inslaan en intrappen. ,,Die jongen werd direct in zijn zij getrapt en over zijn hele lichaam geschopt en geslagen. Hij kreeg zeker tien tot vijftien klappen. Ook op zijn hoofd”, vertelde een van die getuigen. Het slachtoffer had een dikke lip en een schaafwond op zijn been.

De officier vond het allemaal heel ernstig en vond dat er genoeg bewijs was voor een veroordeling van beide Medemblikkers. Zij eiste 150 uur werkstraf tegen P., waarvan 70 uur voorwaardelijk en tegen G. 130 uur taakstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

De advocaten van de twee verdachten bepleitten vrijspraak. Maar ook de rechter vond dat er genoeg bewijs was. Wel matigde ze de straffen, omdat de verdachten een blanco strafblad hadden en ze nog jong zijn.  ,,De volgende keer zou ik wel naar de politie stappen als er nog zoiets zou gebeuren en het niet zelf oplossen”, zei P.

De moeder van P. heeft aangifte gedaan tegen de autistische jongen voor het mishandelen van haar dochter, maar het openbaar ministerie heeft die zaak geseponeerd.

Heeft u dit ook al gelezen?