Share

Werkstraffen geëist voor geweld in jongerencentrum Abbekerk

ABBEKERK – Justitie wil dat drie twintigers werkstraffen krijgen opgelegd van 180 uur voor het plegen van openlijk geweld in jongerencentrum De Bunker in Abbekerk. Het drietal zou op 30 januari 2016 de barman van het centrum in elkaar hebben geslagen na een conflict over glazen die mee naar buiten werden gebracht. Twee van hen ontkenden dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar dat ze iets hadden misdaan.

De 22-jarige Nick V. uit Sijbekarsel zei dat hij het slachtoffer een klap had gegeven, geduwd en naar de grond had gewerkt. ,,Die man was de hele avond stomdronken. Hij begon Bargat te bekogelen met twee glazen. Dat vond ik niet normaal. Hij gaf mij eerst een klap, terwijl ik juist degene was die de boel probeerde te zussen.”

De 23-jarige Bargat A. uit Wognum en de 22-jarige Christiaan van U. uit Zwolle zeiden dat ze helemaal niets hadden misdaan. Wel vertelde A. dat hij de barman een zetje had gegeven om afstand te creëren. ,,Ik kon daarna nog net een glas ontwijken.”

Getuigen zagen wel dat het drietal de barman tegen zijn lichaam en hoofd sloeg. Maar volgens V. liegen deze mensen. ,,Die jongens wonen in Abbekerk. Het is hun stekkie. Ze gaan die barman niet openlijk afvallen.”

De officier van justitie vond dat er genoeg bewijs was om het drietal te veroordelen voor openlijk geweld. Ze zag als aanleiding voor de ruzie dat Bargat bier over zich heen had gekregen. ,,Twee getuigen zeggen dat de verdachten het slachtoffer hebben geslagen.” Wel merkte ze op dat het slachtoffer zelf ook een klap had uitgedeeld, zo bleek uit getuigenverklaringen. ,,Maar dat is nog geen reden tot geweld. Er was geen situatie van noodweer.” Dat de barman met glazen had gegooid, geloofde ze niet. ,,Niemand heeft dat gezien. Alleen de verdachten zeggen dat.”

Ze vond dat de verdachten weg hadden kunnen gaan in plaats van zich agressief te gedragen. Het slachtoffer vraagt 658 euro, waarvan 550 euro smartengeld. De rechtbank doet 5 maart uitspraak.

[signoff]

Heeft u dit ook al gelezen?