Share

Waterkanon spuit vol in oog Ajax-fan: letselschadeclaim

Een Ajax-fans die gewond raakten bij het politie-ingrijpen voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Juventus, vorig jaar april, hebben hun aangiftes tegen de politie in de prullenbak zien belanden. Onlangs kregen zij bericht dat eventuele strafzaken tegen agenten wegens buitensporig geweld en zware mishandeling worden geseponeerd. Een slachtoffer uit Meppel begint nu een civiele letselschadezaak. Centraal Beheer Achmea, de verzekeraar van de politie, is bereid zijn schade te vergoeden. Het slachtoffer wordt bijgestaan door letselschadebureau JBL&G voor het verhalen van zijn letselschade: hij kreeg de straal van een waterkanon voluit in zijn oog.

Het was een machtig mooi seizoen voor Ajax, en fans uit het hele land hadden dan ook moeite gedaan tickets te bemachtigen voor de Champions League-kwartfinale tegen Juventus in de ArenA, 10 april vorig jaar (1-1). De nu 28-jarige Rob van Dommelen uit Meppel was er ook bij, met een Ajax-vriendenclubje. Zij meldden zich voor aanvang van de wedstrijd samen met duizenden andere fans op de ArenA Boulevard voor de traditionele entrada.

Daar ging het mis. De massale sfeeractie met gezang, vuurwerk en fakkels leverde volgens de politie te veel risico op, en er werd besloten de entrada te verbieden. De meeste fans kregen dat echter niet mee en gingen gewoon door, waarop grof geschut werd ingezet: politie te paard reed door de mensenmassa’s heen, de mobiele eenheid richtte twee waterwerpers op de bezoekers. Hooligans reageerden daar weer heftig op, en gooien met straatstenen, putdeksels en vuurwerk naar de politie. Over en weer vielen tientallen gewonden. Dertig relschoppers werden opgepakt. Enkele gewonden, onder wie de Meppeler fan, deden aangifte tegen de politie.

Slachtoffer Rob van Dommelen schakelde ook letselschadebureau JBL&G in en stelde de politie aansprakelijk voor zijn letsel, nadat hij een straal van een waterkanon recht in zijn gezicht had gekregen. “Ik stond er in mijn eentje, vrij dichtbij, en zal me best wat provocerend hebben gedragen misschien. Maar het is toch wel erg buitenproportioneel om me vanaf zo’n korte afstand dan maar recht in mijn bek te spuiten? Ik had ook nooit verwacht dat zo’n straal zó keihard aan kon komen: ik kreeg het water met zoveel kracht in mijn oog, dat mijn hoofd naar achteren werd geslagen en de straal ook nog mijn tongriem inscheurde en mijn keel zwaar kneusde. Ik heb tien dagen vloeibaar moeten eten! Ik had een kras op mijn hoornvlies, en nog steeds zie ik, een jaar later, continu een stipje in het zicht van mijn rechteroog. Je gaat er niet dood aan, maar het is wel heel vermoeiend.”

De aangiftes van Van Dommelen en zijn medeslachtoffers tegen de politie wegens zware mishandeling mogen dan geseponeerd zijn, de aansprakelijkheidsverzekeraar van de politie, Centraal Beheer Achmea, heeft al toegezegd de schade te zullen regelen. Samen met JBL&G wordt momenteel een schadeopstelling gemaakt voor te claimen onkosten, schadevergoeding en smartengeld.

Van Dommelen: “Ik begrijp tot op de dag van vandaag niet dat je als politie zo’n wapen, een waterkanon, inzet tegen je eigen burgers. Oké, je kunt er brandjes mee blussen, vooruit. Maar echt richten op mensen?!? Daar kan ik nog steeds niet bij. Ik ben best een grote kerel, kan wel een douwtje hebben, en ben vanwege mijn werk ook echt niet bang van een beetje water. Maar dit? Dit was puur zware mishandeling.”

Na een uitgebreid onderzoek concludeerden de Amsterdamse burgemeester, de korpschef en de hoofdofficier van justitie dat vooral de inzet van de twee waterkanonnen had gezorgd voor ‘onbedoelde provocatie’. De onderzoekers stelden dat de waterwerpers nooit zo pontificaal aanwezig hadden moeten zijn. Zo zouden de kanonnen een ‘intimiderend effect’ hebben gehad en werkten ze als een ‘stenenmagneet’ op kwaadwillende fans.

Heeft u dit ook al gelezen?