Share

Wageningse krijgt werkstraf en voorwaardelijke celstraf wegens geheimhouden bezittingen

ARNHEM – De rechtbank veroordeelde een 54-jarige vrouw uit Wageningen voor het niet inlichten van de gemeente Wageningen met betrekking tot de woning en obligaties die zij in Polen bezat. Zij ontving ondertussen een uitkering van de gemeente. Zij kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden opgelegd.

De vrouw had in elk geval sinds 2004 obligaties in Polen. Het bezit hiervan gaf zij niet bij de gemeente op, terwijl zij en haar man sinds 1995 een bijstandsuitkering ontvingen. In 2010 erfde de vrouw een woning van haar moeder in Polen. Ook het bezit van deze woning heeft zij niet aan de gemeente opgegeven.

De vrouw had moeten weten dat het belangrijk is de gemeente van dit soort bezittingen op de hoogte te stellen, omdat dit van invloed kan zijn op het verkrijgen van een uitkering in het kader van de Participatiewet. De uitkering die zij en haar man ontvingen was namelijk herzien over de periode 2002 tot en met 2005 als gevolg van het niet opgeven van inkomsten uit verkoop op braderieën. Daarnaast hebben zij vanaf december 2012 tot april 2014 geen uitkering ontvangen, omdat haar man een erfenis kreeg.

Medewerking verleend

De rechtbank heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de omstandigheden dat de vrouw haar medewerking heeft verleend aan het sociale rechercheonderzoek. Ook heeft zij een zeer groot deel van de ten onrechte ontvangen uitkering terugbetaald. Verder houdt de rechtbank rekening met het feit dat zij in haar eentje haar zieke dochter verzorgt, omdat haar man inmiddels is overleden.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?