Vrouwensteker krijgt 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde maandag de 24-jarige René V. uit Julianadorp tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor vier moordpogingen en daarnaast bedreigingen met verkrachting en stalking. De man stak vanuit een rijdende auto vier hardlopende en fietsende vrouwen in Noord-Holland met een mes. Twee van hen raakten daarbij zwaargewond. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De rechtbank vindt bewezen dat V. vanuit zijn auto in totaal vijf vrouwen aanviel. Dat gebeurde op rustige landweggetjes in Noord-Holland. De slachtoffers waren nietsvermoedende vrouwen, die aan het fietsen of hardlopen waren. Bij een van hen gebruikte V. geen mes, maar hij stompte haar met zijn vuist. De rechtbank sprak hem vrij van een incident, waarbij hij geprobeerd zou hebben een vrouw aan te rijden in Schagen. De rechtbank ziet daarvoor geen bewijs.

De incidenten gebeurden in een periode van drie maanden, van november 2018 tot januari dit jaar. Op 26 november stak V. een 18-jarige vrouw uit Egmond-Binnen vanuit een rijdende auto in haar arm en bovenlichaam, terwijl zij aan het hardlopen was. Zij raakte levensgevaarlijk gewond.

De man is eveneens veroordeeld voor het bedreigen van vijf vrouwen met verkrachting. Hij belde deze vrouwen op, terwijl hij zichzelf aan het bevredigen was. Ook stalkte hij een van de slachtoffers met dit soort telefoontjes. De rechtbank vindt dat hij alleen aan zijn eigen behoeften heeft gedacht en geen rekening hield met zijn slachtoffers.

De rechtbank rekent hem de feiten zwaar aan, maar hield er ook rekening mee dat V. door stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank vindt het erg dat V. zich niet bekommerde om zijn slachtoffers, maar hen in hulpeloze toestand achterliet. Dat er geen slachtoffers zijn overleden, is niet aan hem te danken maar aan het snelle optreden van omstanders. Ook stelt de rechtbank in het vonnis dat de Julianadorper door de steekincidenten veel onrust veroorzaakte in Noord-Holland. Hij moet de slachtoffers in totaal tienduizenden euro’s betalen aan smartengeld en onkosten.

Loading