Voorwaardelijke werkstraf voor zoon na bedreigen gezinsleden

ABBEKERK – Een familie in Abbekerk deed aangifte tegen de zwakbegaafde Lukas B. uit Groningen (34), zoon van het gezin. Hij moest donderdag verschijnen voor de politierechter in Alkmaar en kreeg een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur na een eis van 50 uur. De man moet in therapie van de rechter en zich verplicht laten begeleiden door de reclassering, mag geen drugs en alcohol gebruiken. Hij kreeg de straf voor het bedreigen van zijn zus met de dood en het gooien van een balk naar zijn bejaarde vader.

De man had in juni vorig jaar een locatieverbod voor het huis van zijn ouders in Abbekerk, maar lapte dat aan zijn laars. ,,Ik had kleding nodig en ik wilde niet naar de daklozen opvang gaan”, zei hij.

Inmiddels woont de man na zijn aangifte bij een opvanginstantie in Groningen, heeft hij werk en gaat het naar eigen zeggen prima met hem. Daarom vonden de officier en de rechter het niet nodig dat hij nu al een werkstraf gaat uitvoeren, maar wel dat die als stok achter de deur boven zijn hoofd blijft hangen. De man zei dat hij wel hulp wil en overal aan mee gaat werken.

Volgens hem had hij te nauwe banden met zijn familie en vaak ruzie met zijn vader. Sinds zijn puberteit is die relatie al slecht, vertelde hij. Hij vernielde de bril van zijn vader, overtrad twee keer het locatieverbod voor het ouderlijk huis en bedreigde zijn zus via Whatsapp met de dood en met brandstichting.

Deskundigen menen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, adhd heeft en een narcistische stoornis.  De psychiater die de man onderzocht vindt dat hij het beste naar een kliniek kan voor meer onderzoek. Dat wil de man liever niet. Hij wil graag dat zijn vriendin en baby zodra dat kan bij hem komen wonen. Hij hoopt dat hij snel een woning krijgt in Groningen. ,,Ik heb mijn leven nu al goed op de rit.” De man heeft geen strafblad.

Loading