Share

Vier maanden cel voor inwoner Hoorn voor stalking oud-burgemeester van Veldhuizen

HOORN/ENSCHEDE/ALKMAAR – De rechtbank in Alkmaar veroordeelde vrijdag de 63-jarige Nico S. uit Hoorn tot een gevangenisstraf van 4 maanden voor het stalken van burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede.  Hij stuurde veel mails naar de burgemeester met bedreigende en beledigende teksten. Het openbaar ministerie had 5 maanden celstraf geëist.

S. kreeg ook een contactverbod van drie jaar opgelegd met de burgemeester. Op iedere overtreding daarvan staat een week gevangenisstraf.

De rechtbank vindt stalking bewezen. De mails waren volgens de rechtbank bedoeld om de burgemeester bang te maken. Die is daardoor ernstig aangetast in zijn persoonlijke levenssfeer.

S. is woedend op de oom van de burgemeester, die destijds zijn psychater was. Omdat hij geen gegevens meer had van zijn vroegere psychiater, richtte hij per email zijn pijlen op diens neef. Het stalken begon al in 2015, toen Van Veldhuizen nog burgemeester van Hoorn was. S. werd eerder al voor stalking van de burgemeester veroordeeld. De rechtbank vindt het daarom extra kwalijk dat hij opnieuw in de fout ging.

S. heeft chronische psychatrische problemen, maar wil zich daarvoor niet laten behandelen. De kans op herhaling is groot. Mocht hij opnieuw in de fout gaan, dan wil het OM hem laten opnemen in het Pieter Baancentrum voor onderzoek. De rechtbank moet daar dan wel eerst toestemming voor geven.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?