Share

Vier maanden cel geëist voor ontvoering in Zwaag

REGIO – ,,Dit gedrag ging alle perken te buiten. Het is ontoelaatbaar.” Dat zei de officier van justitie vrijdag bij de rechtbank in Alkmaar. De 32-jarige Kamiel R. uit Hoorn hoorde 8 maanden celstraf eisen, waarvan de helft voorwaardelijk voor de ontvoering en mishandeling van zijn ex-vriendin in Zwaag. De man ontkende dat hij de vrouw van haar vrijheid had beroofd, maar gaf toe dat hij haar een klap had gegeven.

De verdachte zei dat hij zijn ex-vriendin ging ophalen bij de Lidl in Zwaag. Hij wilde dat zij haar excuses ging aanbieden aan zijn nieuwe vriendin. In de auto zou de verdachte de vrouw tegen haar zin hebben vastgehouden en mishandeld.

De verdachte had haar naar eigen zeggen geslagen en vastgepakt, toen ze op een kruispunt op de Noordergracht in Enkhuizen uit de auto wilde gaan. Een politieagent in burger, die op een motor langskwam, zag twee benen naar buiten bungelen uit het geopende portier. Hij hoorde de vrouw om ‘politie’ roepen en zag dat ze een hoofdwond had. De agent riep dat de man moest stoppen.

De verdachte wilde niet stoppen en reed met hoge snelheid door. Volgens de man was hij in paniek. ,,Het was gevaarlijk. Ze kon daar niet de weg oplopen. Ik wilde voorkomen dat ze een ongeluk zou krijgen.” Daarom pakte hij haar in een nekklem vast, terwijl hij doorreed. Hij vertrouwde de agent in burger niet. ,,Ik zag niet dat het een politieman was.”

Uiteindelijk stopte hij 500 meter verderop en kon de vrouw uit de auto vluchten. Ze had schrammen, striemen en wondjes op haar voorhoofd, in haar hals en op haar rug en blauwe plekken op haar bovenarm.

,,Ik wilde haar niets aandoen”, zei de verdachte. ,,Ik heb haar alleen uit paniek een klap gegeven, zodat ze rustig zou worden. Zij is de moeder van mijn kind. Ik zal haar nooit iets aandoen.”

Bij de politie en het Veiligheidshuis waren eerder meldingen binnengekomen over huiselijk geweld bij het stel thuis. ,,Het kon er weleens heftig aan toegaan, maar we hadden beiden schuld”, zei de verdachte hierover.

Volgens hem was de vrouw jaloers, omdat hij een nieuwe relatie had. Ze zou stampei hebben gemaakt op het kruispunt, zodat hij zou worden opgepakt. ,,Ze wilde mij in de nor hebben”, zei hij.

De officier van justitie nam de zaak hoog op. ,,Dit was een heel angstige ervaring voor het slachtoffer.” Naast de celstraf eiste ze een straat en -contactverbod, zodat de man zijn ex met rust laat.

De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om een lagere straf. Het zou niet om een ontvoering zijn gegaan.

De uitspraak is op 26 oktober.

Heeft u dit ook al gelezen?