‘Veroordeelde krijgt strafvermindering, maar slachtoffer wordt genegeerd’

Onderzoek van NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau bevestigt dat steeds meer strafzaken, bijvoorbeeld na misbruik of geweld, niet binnen een redelijke termijn kunnen worden behandeld. Veelal met strafvermindering voor de veroordeelde tot gevolg. Ook worden er hierdoor minder taakstraffen én minder hoge schadevergoedingen opgelegd, blijkt uit het onderzoek. Maar waar is het slachtoffer in dit verhaal?

Zo’n langslepend proces zorgt er namelijk ook voor dat het slachtoffer jaren in onzekerheid is of er wel recht wordt gedaan aan het veroorzaakte leed. Om vervolgens met lede ogen te moeten aanzien hoe de straf van de dader én schadevergoeding wordt verlaagd. De slachtoffers of nabestaanden hebben het nakijken en worden bij de redelijkheid van termijnen genegeerd.

Dat geldt overigens ook voor het niet-naleven van slachtofferrechten waar nu niet of nauwelijks sancties op staan. Want, wat kan het slachtoffer nu doen als het fout gaat bij het plannen van een zitting? Waar kan een slachtoffer op rekenen als het Openbaar Ministerie zijn eigen Aanwijzingen niet opvolgt? Wat gebeurt er als de rechter vergeet het slachtoffer het spreekrecht toe te kennen? Of als het slachtoffer zijn schade niet kan claimen?

Het antwoord op al deze vragen ontbreekt en dat is precies waar het nu wringt. Een veroordeelde wordt gecompenseerd en krijgt strafvermindering, maar bij de niet-naleving van slachtofferrechten ontbreekt het aan sancties of compensatie voor de gedupeerden. Het is goed dat Slachtofferhulp Nederland hiervoor de noodklok luidt en onlangs een campagne is gestart om slachtoffers op hun rechten te wijzen. Zoals het recht op een billijke schadevergoeding.

En als het gaat om de naleving van slachtofferrechten: hiervoor laat het Fonds Slachtofferhulp onderzoek doen door het NCSR. Waarbij tevens wordt gekeken naar passende remedies voor de geïdentificeerde problemen rondom slachtofferrechten.