Verdachte ‘vrouwensteker’ Noord-Holland: ‘Ik werd er opgewonden van’

HOLLANDS KROON – De 23-jarige man, die wordt verdacht van het steken van vier vrouwen die aan het fietsen of hardlopen waren in Noord-Holland, heeft bij de politie gezegd dat hij daar opgewonden van werd. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Alkmaar, waar een niet-inhoudelijke behandeling was van zijn strafzaak. René V. uit Julianadorp heeft bekend dat hij de vrouwen met zijn hand uit het autoraam met een scherp voorwerp stak. De vrouwen raakten daarbij gewond.

Het openbaar ministerie verdenkt V. van vier pogingen tot doodslag op de vrouwen, die werden geraakt in hun borst of arm. De steekincidenten gebeurden in november en januari. De voorvallen hadden grote impact in de regio en zorgden voor veel onrust. De verdachte werd na uitgebreid onderzoek in april opgepakt door de politie.

Op 22 november stak hij in Castricum een 18-jarige fietsster in borst en een 52-jarige hardloopster in haar arm. Hij reed hen eerst aan. De fietsster liep een klaplong op. Vier dagen later werd een 18-jarige vrouw uit Egmond-Binnen vanuit een rijdende auto in haar arm en bovenlichaam gestoken, terwijl zij aan het hardlopen was. Ook in januari was er een steekincident. Een meisje van 15 raakte gewond in het Westfriese dorp Barsingerhorn. Zij werd in haar arm gestoken.

,,Ik wilde die vrouwen niet van het leven beroven of verwonden”, vertelde V. tegen de onderzoeksrechter, zo bleek tijdens de zitting. ,,Ik wilde ze schrik aanjagen en denk dat ik daar een kick van kreeg. Ik heb me niet om de vrouwen bekommerd. Ik wilde niet vast komen te zitten.”, zo bleek tijdens de zitting. ,,Ik denk dat ik er een kick van kreeg. Ik heb me niet om de vrouwen bekommerd. Ik wilde niet vast komen te zitten.” De man zei tijdens verhoren hij zich realiseerde dat het grote consequenties had als hij in de cel zou komen. Hij vreesde om zijn nieuwe baan als vrachtwagenchauffeur en relatie te verliezen.

Hij was al onder behandeling van een psycholoog, omdat hij ook wordt verdacht van stalking en bedreiging. V. vertelde niets tegen zijn behandelaar over de steekincidenten. ,,Ik schaamde me en was bang. Ik schaamde me ervoor dat ik er opgewonden van werd. Dan kun je jezelf niet meer in de spiegel aankijken. Ik dacht dat ik goed bezig was met mijn nieuwe werk, huisje, boompje en beestje. Je wilt niet tussen vier muren komen te zitten, want dan heb je geen waarde meer.”

De verdachte liet aan het eind van de zitting weten dat hij er veel spijt van heeft. ,,Woorden doen te kort voor wat ik gedaan heb.” Twee slachtoffers en hun familieleden waren in de rechtbank aanwezig.

De officier van justitie vertelde dat er inmiddels nog een extra verdenking is bijgekomen tegen de verdachte door een latere aangifte van een vrouw. Zij zou op 15 november door de verdachte zijn aangereden in zijn auto. Of ze daarbij ook gewond is geraakt, bleef onduidelijk.

De zaak wordt op 17 oktober naar verwachting wel inhoudelijk behandeld bij de rechtbank in Alkmaar. De verdachte blijft vastzitten.

Loading