Verdachte van brandstichting zegt dat hij onschuldig is

,,Ik heb helemaal niets met die branden te maken”, beweerde verdachte Jonny H. uit Haringhuizen donderdag bij de rechtbank in Alkmaar. Het openbaar ministerie verdenkt hem ervan dat hij op 1 september een auto in brand stak in een woonwijk in Schagen en in dezelfde nacht een onbewoonde boerderij in Lutjewinkel. Als het aan de officier van justitie ligt, verdwijnt H. voor anderhalf jaar in achter de tralies.

Een persfotograaf, die bij beide branden foto’s maakte, vond het opvallend dat hij H. op de twee locaties zag. Hij tipte hierover de politie, die de man uit Haringhuizen aanhield. In de auto van de verdachte vond de politie een lange aansteker en een fles met het brandbare bio ethanol. Die brandstof laat geen sporen na bij een brand.

Volgens de officier van justitie is het klip en klaar dat H. degene was die zowel de auto als de boerderij in brand had gestoken. Hij was op beide plekken aanwezig en hij had spullen bij zich, waarmee je brand kunt stichten. Bovendien is H. in 2016 in Amsterdam veroordeeld voor het aansteken van een brand. Dat maakt hem in de ogen van justitie extra verdacht.

De man gaf toe dat hij ervan houdt om naar branden te kijken. Maar hij ontkende in alle toonaarden dat hij in Schagen en Lutjewinkel vuur had veroorzaakt. Een personenauto in Schagen brandde volledig uit. Er ontstond in de buurt veel onrust door de nachtelijke autobrand, omdat de auto vlakbij een woning stond. Ook een andere auto en een scooter liepen schade op. De boerderij in Lutjewinkel raakte eveneens zwaar beschadigd. Er was daar op twee plekken brand gesticht, bleek uit onderzoek.

De advocaat van de man bepleitte vrijspraak. Hij zei dat sporenonderzoek bij de verdachte heeft uitgewezen dat er geen bio ethanol op diens handen en kleding zat. Volgens de raadsman reden om aan te nemen dat de man uit Haringhuizen niet de veroorzaker van de brand kan zijn geweest.

De uitspraak is op 6 juni.

Loading