Verdachte vader ontkent ontucht met tienerdochter

WOGNUM – Een 57-jarige vader uit Wognum heeft dinsdag bij hoog en laag bij de rechtbank in Alkmaar ontkend dat hij zijn dochter had misbruikt tussen haar veertiende en zeventiende levensjaar. ,,Ik zou zoiets nooit doen en willen. Ik heb haar proberen te beschermen, zoals een goede vader doet.”

De officier van justitie vond dat er genoeg bewijs is voor het misbruik van het meisje. Zo zou de man dit in een aantal gesprekken hebben toegegeven waar andere mensen bij waren, onder wie een vertrouwensarts en een vrouw die bij Veilig Thuis werk. ,,Ik heb dat niet gezegd”, zei Johan J. stellig. Ook was hij naar de politie gestapt voor een gesprek en zou hij aan de balie hebben gezegd dat hij kwam, omdat hij zijn dochter had misbruikt. ,,Dat klopt niet”, vertelde J. bij de rechtbank. ,,Ik kwam juist om mezelf vrij te pleiten en te vertellen dat ik het niet had gedaan. Misschien heb ik de verkeerde woorden gebruikt.”

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Ze noemde het misbruik ernstig, vooral omdat het om een minderjarig en kwetsbaar meisje was gegaan. Hij had haar als vader moeten beschermen, vond de aanklager.

De man leefde gescheiden van de moeder van het meisje en zij bracht de weekenden bij hem door. Het meisje stapte met verhalen over de seksuele verhouding met haar vader naar haar vriend en een vriendin. Ze zei wel dat het allemaal vrijwillig was gegaan. Later trok ze verklaringen weer in en zei ze dat ze het allemaal had verzonnen. ,,Please kap met het onderzoek”, schreef ze op een briefje aan de politie.

In een gesprek waar anderen bij aanwezig waren zou de vader hebben gezegd ‘ze smeekte erom’. Zijn dochter had daarbij geantwoord ‘Ja,ja, ik smeekte erom.” Volgens het meisje wilde ze seksuele voorlichting hebben en zou haar vader haar dingen fysiek hebben voorgedaan en met haar hebben gedaan.

Advocaat Hans Duin vroeg de rechtbank om de man vrij te spreken wegens gebrek aan overtuigend bewijs. Gesprekken zouden verkeerd zijn uitgelegd volgens de raadsman.

De rechtbank doet op 4 mei uitspraak.

Loading