Share

Verdachte uit Hoorn had pistool in woning moeder

HOORN – De 30-jarige Olaf N. was op 9 december in het huis van zijn moeder in Hoorn in de weer met een vuurwapen. Zijn moeder zag dat, verliet geschrokken het huis en belde de politie. N. moest donderdag voorkomen bij de rechtbank in Alkmaar voor verboden wapenbezit.

De verdachte uit Hoorn hoorde een celstraf tegen zich eisen van 390 dagen, waarvan 349 dagen voorwaardelijk met een hoop voorwaarden. Een daarvan is gedwongen behandeling in een kliniek voor maximaal een jaar, maar N. zei dat hij daar niet meer gemotiveerd voor is.

De politie vond in de rugzak van de man een pistool en 30 patronen. De verdachte wilde tijdens de zitting niet vertellen waarom hij het wapen in zijn bezit had. ,,Op advies van mijn advocaat ga ik er helemaal niets over zeggen”, zei hij.

Volgens advocaat Vito Shukrula moet de verdachte worden vrijgesproken. Er zou sprake zijn geweest van vormfouten bij zijn aanhouding. De man is er volgens zijn raadsman niet op gewezen dat hij als verdachte geen antwoord hoefde te geven op vragen van de politie. Het gevonden wapen en de munitie had de politie niet volgens de regels verkregen, meende de advocaat. Daarom zou dat niet als bewijs mogen gelden.

De man zat na zijn aanhouding 41 dagen in de gevangenis. Hij vroeg zelf om overplaatsing naar een forensische psychiatrische kliniek, want hij toonde zich gemotiveerd om van zijn alcoholverslaving af te komen.

Inmiddels is hij het door alle coronamaatregelen zat in de kliniek. ,,Ik heb totaal geen vrijheden. Ik kan mijn ernstig zieke moeder niet bezoeken. Er zijn drie sterfgevallen in mijn familie geweest binnen drie maanden en dat valt me erg zwaar. Ik ben moe. Ik heb het hier helemaal gehad”, zei hij. ,,Mijn motivatie is weg. Bovendien ben ik bang om hier corona op te lopen. Ik vind het hier niet veilig.”

Toch wilde de officier van justitie hem nog een kans geven om, zoals ze zei, iets van zijn leven te maken. Daarom vroeg ze de rechtbank bij de straf een reeks voorwaarden op te leggen. In de kliniek zou N. maximaal een jaar moeten meewerken aan een behandeling om van zijn alcoholverslaving af te komen en leren omgaan met gevoelens van agressie. De officier wil dat hij daarna begeleid gaat wonen en onder behandeling blijft, zoals de reclassering heeft geadviseerd. Ze vroeg om een proeftijd van 3 jaar.

De verdachte is eerder veroordeeld voor verboden wapenbezit. De rechtbank doet 28  mei uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?