Share

Verdachte ongeval Anna Paulowna: ‘Ik weet er niets meer van’

ALKMAAR/ANNA PAULOWNA – De verdachte van het dodelijk ongeval op 1 september in Anna Paulowna zei dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar dat hij zich niets meer kan herinneren. Volgens het openbaar ministerie bestuurde Siem B. (20) uit Oudesluis de Peugeot, die tegen een boom terecht kwam. Hij was onder invloed van drank en drugs. Drie van de vijf inzittenden van de auto kwamen om en een van hen raakte zwaargewond. ,,Ik weet het echt niet meer”, zei B.

Getuigen zagen de auto van B. rond middernacht hard over de Spoorlaan in Anna Paulowna rijden en een andere auto inhalen. De bestuurder verloor de macht over het stuur en kwam tegen een stoeprand aan, bleek uit onderzoek. Daarna corrigeerde de bestuurder, waarna de auto eerst tegen een verkeerspaal reed en daarna tegen een boom. De auto tolde vervolgens om zijn as.Volgens deskundigen lag de snelheid van de auto vlak voor het ongeval tussen de 57 en 77 kilometer per uur.

De vijf inzittenden van de auto werden eruit geslingerd.  Colin van den Brink (16), Seph Lakeman (15) en Roy Boukes (16)  kwamen om het leven. Kaya, de 17-jarige vriendin van de verdachte, raakte zwaargewond. Zij had hersenletsel, een gebroken arm en een gebroken nekwervel.

‘Onlogisch’

Siem B. zei in eerste instantie dat een zesde inzittende zonder rijbewijs de auto had bestuurd en dat die persoon was weggelopen na het ongeluk. Later wees hij de omgekomen Seph Lakeman aan als bestuurder van de Peugeot. ,,Ik kon niet geloven dat ik zelf de auto had bestuurd”, zei B. hierover bij de rechtbank. ,,Voor mij was het toen heel onlogisch dat ik had gereden. Ik kon zelf wel aardig rijden. Dan ga je er niet vanuit dat je ineens een ongeluk krijgt.” Nabestaanden van de omgekomen tieners reageerden emotioneel op de uitlatingen van de verdachte.

B. beweerde dat hij nooit een ander de schuld zou geven van het veroorzaken van het ongeluk. ,,Ik was in shock toen ik dat heb gezegd”, zei hij over het feit dat hij naar anderen wees als de bestuurder van de auto. Inmiddels stelt hij dat hij niet meer weet wie er achter het stuur zat.

Bestuurder

Getuigen verklaarden bij de politie dat B. de bestuurder van de auto was. Op de avond voordat het ongeval gebeurde zaten B. en zijn vrienden te chillen bij het gemeentehuis van Anna Paulowna. B. had toen drie biertjes gedronken en een jointje gerookt, vertelde hij bij de rechtbank. In de auto, die op het moment van het ongeval achter de Peugeot van B. reed, zaten vier vrienden van de verdachte. Zij zeiden allemaal bij de politie dat B. de bestuurder van deze auto was. Een aantal van hen zei dat B. hard reed en niet afremde bij een bocht in de Spoorlaan. Ook de vriendin van B. verklaarde bij de politie dat hij achter het stuur zat en zij ernaast. Ze vond dat haar vriend de hard had gereden.

De zaak tegen B. kon dinsdag niet worden afgerond en wordt woensdag voortgezet. De rechtbank begon pas ’s middags aan de inhoudelijke behandeling, omdat de advocaat van de verdachte vond dat de rechtbank vooringenomen was. De raadsman diende een wrakingsverzoek in, maar dat wees de wrakingskamer van de rechtbank af.

Heeft u dit ook al gelezen?