Verdachte moord op inwoner Hoorn blijft zeggen dat hij onschuldig is

De rechtbank in Haarlem

HAARLEM – De 32-jarige Jama A. uit Nibbixwoud blijft ontkennen dat hij de 26-jarige Dimitri uit Hoorn in Nibbixwoud om het leven heeft gebracht in de nacht van 7 op 8 augustus. ,,Ik ben onschuldig. Ik was met Dimitri die nacht, maar niet op de plaats delict’‘, zei hij maandag bij de rechtbank in Haarlem. Zijn advocaat vindt dat er geen bewijs is tegen A. en dat de rechtbank hem op vrije voeten moet stellen.

Justitie verdenkt de man uit Nibbixwoud ervan dat hij Dimitri met een zwaar voorwerp op zijn hoofd of in zijn gezicht heeft geslagen, naar de waterkant heeft gesleept en in het water heeft laten vallen. Het slachtoffer werd gevonden in het water bij Over de Leek in Nibbixwoud en lag onder zijn scootmobiel.

Vast staat wel dat A. die nacht samen was met Dimitri. Maar volgens de verdachte is hij op een gegeven moment op zijn fiets naar zijn eigen huis gegaan. Advocaat Niek Hendriksen zei dat steeds duidelijker wordt dat A. niet op de plaats delict is geweest. ,,Er zijn daar geen sporen van cliënt gevonden en ook niet op de kleding van Dimitri”, aldus de raadsman. ,,Dat is toch de kern van de zaak. Het gaat erom of mijn cliënt samen met Dimitri daar is geweest, of hij geweld gebruikt heeft tegen Dimitri en of dat tot de dood van Dimitri heeft geleid.” Onderzoek aan een roestig mes dat op de plaats delict werd gevonden leverde geen DNA-sporen op van de verdachte.

De verdachte zei verder dat hij niet wil meewerken aan een onderzoek door een psycholoog en ook niet aan onderzoek in het Pieter Baancentrum. De officier van justitie heeft zo’n onderzoek gevorderd. ,,Ik hoef daar niet aan mee te werken”, benadrukte A. ,,Ik ben onschuldig en wil mijn onschuld bewijzen. Als ik wel meewerk en naar het Pieter Baancentrum ga, dan duurt het alleen maar nog langer. Daar schiet ik niets mee op. Ik vind zo’n onderzoek niet nodig.’

De officier van justitie is wel gebrand op zo’n onderzoek, omdat de verdachte softdrugs gebruikt, traumatische ervaringen zou hebben gehad in het verleden en een strafblad heeft met geweld erop. Ook zou hij met gewelddadige gedachten hebben rondgelopen, bleek uit een briefje in zijn mobiel. Maar volgens A. dateert dat briefje al uit 2017 en staat hij inmiddels heel anders in het leven. ,,Ik ben de laatste twee jaar met softdrugs gestopt, want dat bracht me alleen maar in de problemen en in contact met de politie.” Hij zei ook dat hij altijd eerlijk is geweest tegen de politie als hij werd verdacht van een misdrijf. ,,Ik heb altijd bekend. Maar nu heb ik het niet gedaan.”

De politie heeft nader onderzoek gedaan naar een persoon, die A. heeft aangewezen als de dader. Dimitri had eerder de bewuste nacht in Hoorn ruzie met deze persoon. Maar volgens de officier is niet gebleken dat deze man bij Dimitri was op de plaats delict. Ook naar een andere mogelijke dader, die A. had genoemd, is onderzoek gedaan. Maar de officier van justitie denkt dat de verdachte daarmee de politie op een dwaalspoor heeft gezet. ,,Dat is een fictief persoon”, aldus de officier.

De rechtbank komt later met een beslissing over het voorarrest van A. In april wordt de zaak voortgezet. Ook dan zal die nog niet inhoudelijk zijn.

Loading