Verdachte: ‘Ik heb een trauma van de reclassering’

ENKHUIZEN – Een 40-jarige man, die in 2017 van de politierechter in Haarlem een celstraf en werkstraf kreeg voor het bedreigen van zijn ex en hun dochter in Enkhuizen, ging in hoger beroep. Hij is niet tegen zijn straf, maar wel tegen alle voorwaarden waaraan hij van de rechter moet voldoen. ,,De reclassering heeft mij een trauma bezorgd. Ze lieten me vallen als een baksteen, terwijl ik dacht dat ik eindelijk hulp kreeg”, zei hij dinsdag bij het gerechtshof in Amsterdam.

Pascal J., die inmiddels in Beverwijk woont, stuurde in de zomer van 2017 allerlei dreigende berichten naar zijn ex en zijn dochter. ,,Ik was toen op het dieptepunt van de put, maar ik ben daar zelf weer uitgeklommen. Natuurlijk ben ik schuldig en heb ik die dingen gedaan. Dat kwam omdat het toen heel slecht met mij ging.”

De man zei dat hij absoluut geen begeleiding meer wil van de reclassering. De politierechter legde hem die wel op. Ook moet hij van deze rechter meewerken aan een goede diagnose, omdat hij mogelijk een stoornis heeft. En hij moet zich laten behandelen. Hij kreeg van de rechter een celstraf van 90 dagen, waarvan 76 dagen voorwaardelijk en 100 uur taakstraf.

Maar volgens de man is hij prima in staat om voor zichzelf te zorgen en heeft hij de verplichte hulp niet nodig. ,,Ik heb de afgelopen twee jaar laten zien dat ik me fatsoenlijk kan gedragen”, zei hij. ,,Ik doe enorm mijn best. Ik denk na over alles wat ik zeg en doe.”

De aanklager bij het hof vond dat het gerechtshof dezelfde straf en dezelfde voorwaarden moet opleggen als de politierechter destijds. ,,Meneer heeft wel degelijk hulp nodig. Hij heeft een agressieprobleem. Er moet uitgezocht worden wat er precies met hem aan de hand is. Dan kan hij de juiste behandeling krijgen. Dat is absoluut noodzakelijk om problemen te voorkomen.”

Volgens de advocaat van de man zou het als een rode lap op een stier werken als J. weer terug moet naar de reclassering. ,,Als dat zo is”, zei de verdachte. ,,Dan komt er van mijn traumatherapie niets meer terecht. Daar ben ik enorm bang voor. Het werkt dan niet meer. Ik ben gewoon bang voor de reclassering.” Hij is zelf al naar de Waag gestapt voor een behandeling.

Het hof doet op 27 augustus uitspraak.

Loading