Verdachte: ‘Ik had geen 38.000 euro drugswinst’

OPPERDOES – ,,Jullie moeten niet alleen maar naar mij toekomen. Anderen hebben er van geprofiteerd. Ik niet”, zei de 25-jarige Samed Ç. maandag bij de rechtbank in Alkmaar. Justitie wil dat hij bijna 38.000 euro betaalt aan de staat. Dat geld zou de man uit Hoorn hebben verdiend aan de verkoop van harddrugs. Twee jaar lang heeft hij die drugs verkocht in Opperdoes, oordeelde de rechtbank al eerder. Ç. zat daarvoor lange tijd in de cel. ,,Ik ben bedreigd door anderen”, liet hij weten. ,,Ik moest zwijgen over die drugshandel.”

Ook Medemblikker Mirsad M. zou bijna 38.000 euro moeten betalen voor criminele winsten, vindt het OM. Hij is eveneens eerder veroordeeld voor de verkoop van cocaïne. M. is met de noorderzon vertrokken nadat hij vrijkwam. Zijn advocaat weet niet waar hij uithangt en vroeg tevergeefs om de zaak aan te houden. Maar de brief dat hij maandag moest voorkomen was bezorgd bij zijn ouders. Hij kon van de zitting afweten, vond de rechtbank. Daarom werd de zaak van de man uit Medemblik bij verstek behandeld.

Samed Ç. zei dat hij voor het eerst wilde vertellen hoe het in elkaar zat met de drugshandel, waarbij meer mensen waren betrokken. ,,Eerder durfde ik dat niet, want ik ben bedreigd. Maar nu zwijg ik niet langer. Want anderen lopen de mooie jongen te spelen en hebben veel geld verdiend. Ik niet.”

Die anderen zijn ook veroordeeld door de rechtbank Noord-Holland. Ç. zei dat hij zich slachtoffer voelt. Hij had de motor van een auto opgeblazen van een van de andere mannen in de drugsbende. ,,Toen had ik een schuld bij die man. Die moest ik terugbetalen. Ik kon dat niet. Toen zei die man: dan ga je er maar voor werken. Ik had geen keuze. Ik ben gedwongen. Het is mijn wereld niet. Ik wilde er zo gauw mogelijk vanaf.”

Volgens de Horinees had hij 50 euro per dag verdiend voor zichzelf en de rest ging naar de man, bij wie hij in de schuld stond. Zijn eigen verdiensten zouden niet meer dan 11.000 euro zijn geweest. De officier van justitie geloofde dat verhaal niet. Bovendien, zo zei ze, is het terugbetalen van een schuld ook eigen voordeel. Had Ç. niet die drugs verkocht, dan had hij nog steeds een schuld van 12.000 euro bij een van de andere mannen uit de bende, zo was haar redenatie.

De Hoornaar vond het allemaal erg oneerlijk, liet hij weten. Hij werd ernstig ziek in de gevangenis. ,,Ik ga toch dood. Is het niet vandaag, dan morgen of over een paar jaar. De kanker kan zo weer terugkomen. Ik weiger bang te zijn. Ik blijf niet zwijgen.

De rechtbank doet 30 september uitspraak in de zaak van de mannen uit Hoorn en Medemblik.

Loading