‘veelpleger’ wil met schone lei beginnen maar wil geen therapie

ALKMAAR – De 50-jarige Michel P. uit Medemblik wil als hij begin december vrijkomt met een schone lei beginnen. ”Ik heb nu 90 dagen vastgezeten en ik ben gemotiveerd om weer aan het werk te gaan. Mijn moeder is 70 en ze heeft mijn hulp hard nodig, dus ze zal blij zijn als ik straks weer bij haar woon.” Dit zei hij gisteren tegen politierechter Van Hoorn bij de rechtbank in Alkmaar. P. was op 5 maart een filiaal van supermarkt Deen in Zwaag binnengelopen terwijl hij daar wegens een eerdere winkeldiefstal een jaar niet mocht komen.

”Ik was bij iemand op bezoek en mijn scooter was stuk. Ik stond er niet bij stil dat ik niet bij die supermarkt mocht komen, dus het is nogal stom van me geweest. Ook dat ik daarover achteraf niet meteen duidelijk ben geweest. Normaal geef ik het altijd onmiddellijk toe als ik iets gedaan heb, maar ditmaal overviel het me allemaal een beetje.” aldus P.

Officier Leeuw zei het moeilijk te hebben gehad om met een eis te komen. ” Michel P. heeft flink wat vermogensdelicten op zijn naam staan en komt daarom bijna in aanmerking voor een ISD maatregel als er straks nog iets gebeurt. Aan de andere kant zegt hij niet open te staan voor een meldplicht of een behandeling, dus ik heb daarover nog even contact gezocht met de reclassering. Zij willen in ieder geval dat alles geprobeerd is voor er over een dergelijke maatregel zou moeten worden gesproken.” Leeuw eiste daarom 2 weken gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk. Ook wilde hij toch dat P. zich aan de voorwaarden van de reclassering zou houden. Advocaat Terlingen vroeg ook om een deels voorwaardelijke straf. Hij zei op verzoek van zijn cliënt een aantal beroepen te hebben ingetrokken. ”Mijn cliënt wil de zaken graag opgeruimd hebben en dit is in mijn ogen de laatste die er nog staat. Heeft het dan zin nog extra straf op te leggen?” aldus de raadsman.

De politierechter veroordeelde P. tot 2 weken voorwaardelijke gevangenisstraf zonder reclasseringstoezicht. ”Dat betekent wel dat u het nu echt zelf moet gaan doen. Als u nu straks vrij komt en een blikje bier steelt, dan dat u 2 jaar vast komt te zitten in een inrichting voor veelplegers.” aldus het vonnis van Van Hoorn.

Loading