Share

Veel vragen over schietpartij op Kooypunt Den Helder

NOORDKOP – ”Er is reden om aan te nemen dat niemand hier echt het achterste van de tong heeft laten zien. Aan het einde van het proces zullen sommige vragen nog steeds onbeantwoord zijn”. Dat stelde de officier van justitie donderdag tijdens de eerste zittingsdag over de schietpartij die op 11 oktober vorig jaar voor de McDonald’s op het Kooypunt in Den Helder plaatsvond. De 22-jarige Quinten van W. en de 49-jarige Dennis S. moesten zich daar als eerste verantwoorden voor hun aandeel in de schietpartij.

Quinten de W. verklaarde dat hij op een feestje de Nieuwedieper Safin A. (24) had ontmoet en hem twee kilo hasj zou gaan verkopen. Omdat hij A. nog niet zo goed kende nam hij S. mee, die eerder is veroordeeld voor moord en een pistool naar de ontmoeting meenam. Die avond kwam de ontmoeting tot een handgemeen, waarbij De W. klappen kreeg van A. en medeverdachten Stef de R. en Gilles van D. (25). Dit escaleerde tot een vuurgevecht. Dennis S. bekend daarbij twee kogels te hebben afgevuurd, naar eigen zeggen uit zelfverdediging omdat hij eerst meerdere keren werd beschoten. De W. ontkent überhaupt een vuurwapen te hebben gebruikt. Hij zegt dat de andere mannen hem onmiddellijk wilden beroven en dat de situatie daardoor uit de hand is gelopen.Van D., De R. en een derde man uit Den Helder werden tijdens de schietpartij geraakt. De R. liep daarbij vooral ernstige verwondingen op en is nog steeds aan het revalideren. Opvallend is dat forensisch onderzoek lijkt te suggereren dat Van D. en het slachtoffer uit Den Helder door dezelfde kogel zijn geraakt.

Wild West

Volgens de officier van justitie was er sprake van een ‘wild west situatie’ in Den Helder die nacht. Ze zei het niet zo interessant te vinden wie er nu precies wanneer heeft geschoten, maar vindt dat beide mannen veroordeeld moeten worden voor een meervoudige poging tot doodslag. S. zou zich tegenover vier slachtoffers schuldig hebben gemaakt aan een poging tot doodslag, Van W. zou vanaf een scooter op een auto hebben geschoten en daarmee mede schuldig zijn aan de pogingen op twee van de slachtoffers. Als het aan het OM ligt, krijgt S. 8 jaar gevangenisstraf en Van W. 5 jaar cel.

Vrijdag moeten de overige drie verdachten voor de rechtbank verschijnen

Heeft u dit ook al gelezen?