Share

Van Haren damesschoen maakt inbreuk op merkrecht Louboutin

Het beroemde Beneluxmerk van Louboutin voor exclusieve damesschoenen met hoge hakken, dat bestaat uit een specifieke, heldere kleur rood van de zool, is geldig. De hooggehakte damesschoenen “Fifth Avenue by Halle Berry” met een gelijkende kleur rood op de zool, die de schoenwinkel Van Haren in het najaar van 2012 op de markt heeft gebracht, maakt inbreuk op het merkrecht van de Franse ontwerper. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag beslist.

De rechtbank heeft zich al eerder gebogen over de vraag of het rode zool merk geldig is en of Van Haren met haar schoen inbreuk maakt op dat merk. Al in 2015 stelde de rechtbank vast dat het rode zool merk door het gebruik in de loop van de tijd bij het publiek van hooggehakte damesschoenen in de Benelux als merk bekend is geworden. Dat komt onder andere doordat de hooggehakte schoenen van Louboutin gedragen worden door vele wereldberoemde actrices, zangeressen en modellen en al jaren worden besproken in de media. De rode zool van Louboutin vervult daarmee in elk geval de belangrijkste functie van een merk.

Doordat de rode kleur op de zool van de hooggehakte damesschoen van Van Haren de contouren van de zool volgt, ziet die zool er in belangrijke mate hetzelfde uit als het rode zool merk van Louboutin. Omdat een aanzienlijk percentage consumenten bekend is met het Beneluxmerk van Louboutin, zal het publiek bij het zien van de hooggehakte damesschoen van Van Haren, in de winkel of aan de voet van anderen op straat, kunnen denken dat het gaat om een schoen van Louboutin. De rechtbank heeft daarom beslist dat Van Haren deze zool voor hooggehakte damesschoenen niet meer mag gebruiken.

Heeft u dit ook al gelezen?