Share

Van brandstichting verdachte inwoonster Enkhuizen hoort celstraf eisen

ENKHUIZEN – ,,Ik weet niet meer wat er toen is gebeurd. Ik had een joint gerookt en ik zat met een man bij een vuurkorf op de houten steiger voor mijn huis.” Dat zei de 59-jarige Alida S. uit Enkhuizen donderdag bij de rechtbank in Alkmaar over het verwijt dat zij op 28 mei brand zou hebben gesticht vlakbij het huis van haar buren. Een Jaguar ging daarbij in vlammen op.

De verdachte zou de Jaguar van de buurman hebben aangestoken, waardoor de omliggende panden met daarin slapende bewoners gevaar liepen. De metershoge vlammen waren al aan het doorslaan in een nabijgelegen woning. De ramen waren gesprongen. Daarachter hing brandbare vitrage. Uit onderzoek bleek dat de situatie levensgevaarlijk was geweest. ,,Er hadden giftige gassen kunnen vrijkomen”, zei de officier van justitie. Hij vond de brandstichting bijzonder ernstig en ontzettend gevaarlijk.

Vuurkorf

De verdachte zei dat ze in die periode niet zichzelf was en ook last had van de overgang. Volgens een psycholoog was zij hypomaan en is ze mogelijk manisch depressief. ,,Ik was inderdaad drukker dan anders.” Haar dochter trok al aan de bel bij de politie vanwege gevaarlijk gedrag van haar moeder. Ook buren sloegen alarm toen de vrouw brandende kaarsen aanstak op de steiger voor het huis van haar en haar man.

Op de 28e mei was S. boos op haar buurman, die haar wees op het gevaar van de brandende vuurkorf. ,,Ik vond dat onzin. Hij bemoeide zich overal mee, die man”, aldus de verdachte. ,,Heel irritant.”

Joint

De inwoonster van Enkhuizen vertelde dat de bewuste avond een vriendin van haar was langsgekomen met een mannelijke kennis, die haar een joint hadden gegeven. ,,Ik had nog nooit drugs gebruikt. Ik weet de uitwerking daarvan niet. Ik weet niet wat voor troep erin zat.”

Volgens de vrouw was ze naar binnen gegaan, omdat de mannelijke kennis met haar wilde zoenen. ,,Ik had daar geen trek in. Toen ik wakker werd, rook ik brand.”

Op camerabeelden herkenden de politie en getuigen de verdachte. Zij zou met een aanmaakblokje een van de banden van de Jaguar hebben aangestoken. De auto brandde helemaal uit.

Doodeng

De eigenaar van de auto zei dat het een doodenge situatie was. Zijn vrouw heeft inmiddels hulp van een psycholoog, omdat ze enorm bang was geweest. Het stel claimt 500 euro smartengeld en ruim 24.000 euro voor de verbrande auto en de behandeling van de vrouw.

Naast de brandstichting verwijt justitie S. ook het bedreigen van haar schoonzoon, die ze had gedreigd zijn ‘ballen om te draaien en in je bek te stoppen.’

De advocaat van de vrouw bepleitte een lagere gevangenisstraf en vroeg aandacht voor de psychische toestand van de verdachte. De rechtbank doet 27 september uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?