Utrechtse PGB-fraudeur krijgt cel en taakstraf wegens grootschalige pgb-fraude
UTRECHT – De Meervoudige Kamer van de rechtbank Utrecht heeft de 65-jarige Armand P. uit Utrecht veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een taakstraf van 240 uur. Tijdens de inhoudelijke zitting van 28 januari eiste het Openbaar Minister nog een straf van 24 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en ontzetting uit het beroep van zorgaanbieder en curator.
Tegen zijn 40-jarige dochter werd een werkstraf van 240 uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van zes maand. Het bedrijf van Armand P. moet van het O.M. een boete van 82.000 euro betalen.
Beiden werden tijdens de inhoudelijke zitting door het O.M. beschuldigd van het vervalsen van verantwoordingsformulieren voor het persoonsgewondenbudget (PGB), het maken van valselijk opgemaakte facturen, en deze te hebben aangeboden bij zorgkantoor Zilveren Kruis Zorgverzekeringen.
Bij de zorgverzekeraar ging in 2013 een alarmbel af omdat zij de declaraties niet vertrouwden, op verzoek van Zilveren Kruis stelde het OM. een onderzoek in naar het bedrijf van P. Fundament. Op verzoek van het OM. vroeg Zilveren Kruis om de urenregistratie van Fundament maar deze kon die niet leveren omdat zij met een maandtarief werkten. Fundament heeft in 2014 van alles geprobeerd om met een urenregistratie te komen maar dit mislukte. Binnen Zilveren Kruis sprak men toen al van een ‘Reddingsactie’.
Toen na onderzoek door het Zilveren Kruis bleek dat de opgegeven uren nooit door het personeel van Fundament gemaakt kon zijn werd er besloten aangifte wegens oplichting en fraude tegen Fundament en de directie te doen.
Van het geld dat Fundament via de frauduleuze handelingen binnen kreeg werd geheel naar eigen inzicht uitgegeven aan bijvoorbeeld uitjes naar de Efteling. Ook bleek dat P. huur van zijn kantoor betaalde met geld van 1 van zijn cliënten, dat hij van de cliënt de rekening haalde.
De rechtbank kwam tot een lagere straf dan het OM. had geëist, voornamelijk omdat P. tijdens de zitting aangaf met goede bedoelingen zorg wilde verlenen aan verstandelijk gehandicapten, en daarom Fundament had opgericht.
De 40-jarige dochter van P. werd vrijgesproken omdat het kon worden bewezen dat zij wist van de verantwoordingsformulieren en lijsten. Fundament moet een boete van 10.000 euro betalen.
Het Openbaar Ministerie kon nog geen mededeling doen of zij in hoger beroep gaat.