Share

Tot vijf jaar cel geëist tegen vrouwenhandelaars

De officier van justitie eiste vrijdag gevangenisstraffen van vijf jaar en 30 maanden tegen twee mannen die verdacht worden van mensenhandel en seksuele uitbuiting van meerdere jonge vrouwen.

De slachtoffers zijn volgens het OM door de verdachten vanuit een uitzichtloze situatie in Roemenië naar Duitsland gebracht in de wetenschap dat zij als geliefden van de verdachten daar een beter bestaan konden opbouwen. In werkelijkheid moesten zij werken in de prostitutie in Leeuwarden en waren zij kwetsbaar en afhankelijk van de verdachten waar het ging om financiën, huisvesting en hun contacten. Er was voor hen geen weg terug. Volgens het OM lag de focus bij de verdachten op het creëren van een liefdesrelatie om van daaruit verder te bouwen naar een situatie van seksuele exploitatie.

Inkomsten

De mannen hadden zelf geen bron van inkomsten en teerden op het verdiende geld van de slachtoffers. De vorderingen benadeelde partij laten zien dat het bij twee slachtoffers gaat om bedragen van rond de 240.000 euro, bij een derde slachtoffer gaat het om een bedrag van 15.000 euro. De slachtoffers hebben zelf nooit iets van het door hun verdiende geld gezien. Het OM is van mening dat hier sprake is van uitbuiting.

De officier is van mening dat verdachten op uiterst laakbare wijze van hun strafbare werkzaamheden hebben geprofiteerd en schuwden het gebruik van psychische druk niet. Zij hebben de belangen van de slachtoffers ondergeschikt gemaakt aan hun eigen persoonlijk belang en zucht naar financieel gewin.

Mensenhandel veroorzaakt bij burgers maatschappelijke onrust en verontwaardiging. Van straffen in deze zaak en vergelijkbare zaken dient dan ook een duidelijk en stevig signaal uit te gaan naar de samenleving.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?