Share

Tot 3 jaar celstraf voor afpersing inwoner Hippolytushoef om seksdate

HIPPOLYTUSHOEF – De 38-jarige Gregory D.S uit Heerhugowaard en de 18-jarige Noorani W. uit Hoofddorp zijn door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot celstraffen. De man uit Heerhugowaard moet 3 jaar de cel in en de vrouw uit Hoofddorp 18 maanden waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De beiden hadden onder valse voorwendselen een man uit Hippolytushoef op 24 juni 2020 naar een woning in Hippolytushoef gelokt waar hij een afspraak zou hebben met een prostituee.

Met grof geweld mishandeld

Toen hij was aangekomen in de woning is hij door de vrouwelijke verdachte naar de vliering gebracht, waar hij door de mannelijke verdachte is mishandeld, vastgebonden en bedreigd met een mes. Daarbij is grof geweld gebruikt, waarbij het slachtoffer onder andere is geslagen met een riem. Hij is daarna anderhalf uur in de woning vastgehouden en moest onder dwang zijn adresgegevens en een geldbedrag afgeven. Onder bedreiging van verder geweld moest het slachtoffer meewerken aan de opname van een filmpje, waarin hij moest zeggen dat hij naar de woning was gekomen voor een seksafspraak met een minderjarig meisje. Om te voorkomen dat de daders het filmpje zouden verspreiden, moest het slachtoffer na zijn vrijlating geld overmaken. Het slachtoffer is diezelfde middag naar de politie gegaan. Achteraf is het afpersingsfilmpje in de openbaarheid gekomen. Dit heeft voor het slachtoffer grote gevolgen gehad.

De rechtbank houdt bij de strafmaat rekening met de verschillende rollen die de man en de vrouw bij het misdrijf hebben gespeeld en hun persoonlijke omstandigheden. Bij de vrouw speelt mee dat zij een kwetsbaar persoon is, die op jonge leeftijd na vervelende gebeurtenissen in haar jeugd in de prostitutie terecht is gekomen. Zij is nog nooit eerder veroordeeld voor strafbare feiten zoals dit. Dat ligt anders bij de mannelijke verdachte. Op zijn strafblad staan meerdere veroordelingen voor ernstige (gewelds)delicten, waaronder afpersing, maar ook mensenhandel en pedoseksuele delicten. Het geweld tegen het slachtoffer is door hem gepleegd. Alles afwegende legt de rechtbank aan hem een gevangenisstraf op van drie jaar. De vrouw krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden. In haar persoonlijke omstandigheden ziet de rechtbank aanleiding om een groot deel daarvan, namelijk 12 maanden, voorwaardelijk op te leggen met een proeftijd van twee jaar.

Schadevergoeding voor vals beschuldigd slachtoffer

Uit de slachtofferverklaring die op de zitting namens het slachtoffer is voorgelezen, blijkt dat hij psychische klachten heeft gekregen door wat er is gebeurd en dat hij daarvan nog niet is hersteld. Naast de angst en de pijn die hij die dag heeft ervaren en het letsel dat hij daarbij heeft opgelopen, is de verspreiding van het afpersingsfilmpje op internet erg vernederend voor hem geweest. In zijn eigen gemeenschap is hij geconfronteerd met de onterechte verdenking dat hij een pedofiel zou zijn, waartegen hij zich maar moeilijk kan verweren. Ook zijn gezin wordt hierdoor getroffen. De rechtbank heeft de daders veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 18.034 euro aan het slachtoffer, waaronder een bedrag van 7.500 euro aan smartengeld.(Rechtspraak)

Heeft u dit ook al gelezen?