Share

Tot 10 maanden cel geëist tijdens tweede procesdag Helderse schietpartij

NOORDKOP – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op de tweede zittingsdag over de schietpartij die 11 oktober 2019 op het Kooypunt in Den Helder plaatsvond straffen geëist tot 10 maanden cel. Een dag eerder werd er tegen twee andere verdachten in de zaak, namelijk de 22-jarige Quinten van W. en de 49-jarige Dennis S., al 5, en 8 jaar cel geëist wegens poging tot doodslag.

Op 11 oktober raakte de 24-jarige Safin A. in een conflict met Quinten van W. over een drugsdeal. Van W. zou A. die avond twee kilo hasj verkopen. Ze spraken af op het Kooypunt, waar een vechtpartij ontstond. Deze escaleerde in een schietpartij, waarbij met name Stef de R. zwaar gewond raakte. Hij moest in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn dunne darm moest worden gehecht en De R. kan nog steeds moeilijk lopen omdat zijn zenuwstelsel beschadigd is geraakt. Maar volgens justitie had De R. zelf ook een wapen bij zich naar de ontmoeting, en heeft hij daar op zijn minst mee gedreigd. Op zitting ontkende De R. weet te hebben van de toedracht van de afspraak en zei meermalen stellig dat hij niet heeft geschoten.

Justitie zei niet te kunnen bewijzen dat Safin A. een wapen heeft gebruikt, maar eiste 170 dagen cel tegen hem vanwege het plegen van openlijk geweld, het bezit van munitie en omdat hij na het schietincident een vuurwapen in het kanaal heeft gegooid om het politieonderzoek dwars te zitten. Tegen Stef de R. uit Julianadorp werd 10 maanden cel geëist wegens bedreiging met een vuurwapen, verboden wapenbezit en openlijke geweldpleging. Gilles van D. hoorde slechts 150 uur werkstraf tegen zich eisen omdat hij alleen bij het openlijk geweld betrokken is geweest. De Alkmaarse rechtbank doet op 11 september uitspraak tegen alle vijf de verdachten.

Heeft u dit ook al gelezen?