Share

Terugblik rechtzaak Siem B.: ,,Hij heeft alle verkeersregels aan zijn laars gelapt”

ALKMAAR – Officier van justitie Suzan Heij heeft woensdag bij de rechtbank in Alkmaar vijf jaar celstraf en een rijverbod van vijf jaar geëist tegen de 20-jarige Siem B. uit Oudesluis. Volgens het openbaar ministerie was B. verantwoordelijk voor het ernstige ongeval op 1 september in Anna Paulowna, waarbij drie tieners om het leven kwamen. Het gaat om Colin van den Brink (16), Seph Lakeman (15) en Roy Boukes (16). Kaya, de toenmalige vriendin van B., raakte zwaargewond bij het ongeval.

De aanklager vindt dat B. roekeloos heeft gereden op de Sportlaan in Anna Paulowna en onder invloed was van alcohol en drugs. Hij haalde met hoge snelheid de Golf van vrienden van hem in, terwijl de bestuurder van deze auto net een fietser aan het inhalen was, stelde de officier. Bovendien zou B. op geen enkel moment hebben afgeremd. Ze gaat ervan uit dat B. zo’n 90 kilometer per uur heeft gereden.

De Peugeot van B. kwam eerst tegen een stoeprand en daarna tegen een verkeerspaal en een boom terecht. De inzittenden werden uit de wagen geslingerd. Drie van hen overleden kort na het ongeval aan hersenletsel.

B. zei dat hij geen herinneringen heeft aan het ongeluk en aan de autorit die hieraan vooraf ging. Hij vertelde ook voortdurend tegen de rechtbank dat hij niet meer weet of hij de bestuurder van de auto was.

Wedstrijd

,,Hij heeft alle verkeersregels aan zijn laars gelapt”, zei de officier van justitie over het rijgedrag van Siem B. Volgens haar was er geen sprake van een vooraf afgesproken straatrace, maar maakte de verdachte er op de Sportlaan zelf een wedstrijd van met de chauffeur van de Golf. ,,Hij heeft er alles aan gedaan om koste wat het kost de snelste te willen zijn”, zei ze.

Ze vond dat B. de inzittenden van de auto aan onverantwoorde risico’s had blootgesteld door onder invloed van alcohol en wiet en met een veel te hoge snelheid te rijden over de smalle klinkerweg. Bovendien hadden de inzittenden van de Peugeot geen gordels om. ,,Er was een wonder voor nodig om veilig thuis te komen”, aldus de officier. ,,Maar Kaya, Seph, Colin en Roy hadden dat geluk niet.”

De advocaat van R. vroeg om vrijspraak. Hij vindt niet dat onomstotelijk vaststaat dat B. achter het stuur van de verongelukte Peugeot heeft gezeten. Ook was er volgens hem geen sprake van roekeloos rijgedrag, maar hooguit van ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ rijden. Als de rechtbank dat laatste bewezen vindt, kan de straf veel lager uitvallen. Op roekeloos rijgedrag staan de zwaarste straffen.

Gat

Het verlies van drie tieners heeft een onherstelbaar gat geslagen in de gemeenschap van Anna Paulowna, bleek aan het begin van de zitting. De ouders van de omgekomen tieners en de destijds  zwaargewonde Kaya vertelden in aangrijpende verhalen hoe moeilijk hun leven sinds het ongeluk is. De ouders missen hun kinderen intens en vinden dat hun levens en dat van hun gezinnen verwoest is.

,,Meerdere foute beslissingen van één persoon hebben het leven van drie gezinnen op hun kop gezet”, zei de vader van Colin van den Brink. ,,Drie jonge jongens zijn uit het leven gerukt.” Hij vond het afschuwelijk dat hij geen afscheid meer had kunnen nemen van zijn zoon, die hij ‘mijn beste maat’ noemde.

De moeder van Roy Boukes zei dat ze ‘een gapend gat’ in haar hart heeft sinds het verlies van haar zoon. ,,Je hebt drie gezinnen kapot gemaakt”, zei ze verwijtend in de richting van Siem B. ,,De pijn die ik heb is met geen woord te beschrijven”, vertelde de moeder van Seph Lakeman. ,,Mijn hart zal altijd bloeden. Ik heb maar een wens, dat het recht zal spreken. Dat we verder kunnen met ons leven.”

De ouders verwijten de verdachte dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor het ongeval.

De verdachte zei in een reactie dat hij het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd. ‘Ik zou de tijd terug willen draaien, maar dat kan ik helaas niet’, aldus B. ,,Ik sta hiermee op en ga ermee naar bed.”

De rechtbank doet 13 maart uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?