Taakstraf voor rijden onder invloed en veroorzaken ongeval

KOLHORN – De 24-jarige Dennis J. uit Kolhorn had er spijt van, zei hij maandag bij de politierechter in Alkmaar. J. was onder invloed van drugs gaan rijden en veroorzaakte een aanrijding, waardoor een auto total loss raakte. De bestuurster kwam er met de schrik vanaf. De verdachte kreeg een rijverbod van 10 maanden opgelegd en 160 uur taakstraf plus een verplichte behandeling om van de drugs af te komen.

Volgens de officier van justitie was J. een groot gevaar op de weg en blijft hij dat als hij zich niet laat behandelen voor zijn zware verslaving aan ghb en amfetamine. Op 28 december 2019 reed hij onder invloed van deze drugs onverzekerd rond terwijl zijn rijbewijs was geschorst. Hij stond volgens een getuige stijf van de verdovende middelen en reed tegen een andere auto aan. Bij zijn aanhouding had hij opengesperde ogen en stond hij stram.

Op 10 juni vorig jaar ging hij op dievenpad in Friesland, waar hij tientallen liters benzine buit maakte bij een tankstation en sigaretten en snoep stal bij een supermarkt. Hij reed rond in een gestolen auto. Na de Afsluitdijk moest hij stoppen van de politie, maar de man ging met een bloedgang van `140 km per uur er vandoor.

Hij bracht volgens de aanklager mensen in gevaar, omdat hij door een afzetting langs de Wieringerrandweg heenreed, slalommend om wegwerkers heen. J. zei op een vraag van de rechter dat hij ook dacht dat dit gevaarlijk was geweest.

De reclassering maakt zich ernstig zorgen over hem, omdat hij tot dusver niet meewerkte aan urinecontroles en zijn afspraken met deze instelling niet nakwam. ,,Dat moet echt veranderen als u nog iets van uw leven wilt maken”, vond de rechter. Dat zag J. nu ook wel in, liet hij weten. Hij zei dat hij inmiddels van de ghb is afgekickt, maar de reclassering gelooft dat niet.

De straf die de rechter oplegde is voor het grootste deel gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Loading