Share

Taakstraf na ernstige verwaarlozen honden en reptielen

ANDIJK/ALKMAAR – De 35-jarige Jeroen B. uit Andijk dacht dat hij het allemaal dik voor mekaar had met zijn dieren toen hij in juni in Amsterdam verbleef. Hij had een maat ingeschakeld om zijn twee honden, twee baardagamen en de vissen te verzorgen. Buren hoorden de honden blaffen en belden de dierenpolitie. Die trof een huis aan met urine, hondendrollen, verpieterd eten in het terrarium van de reptielen en troebel water in het aquarium van de vissen. ,,Iemand anders heeft steekjes laten vallen”, zei B. donderdag bij de politierechter in Haarlem. Hij kreeg 40 uur werkstraf voor het verwaarlozen van zijn dieren.

,,Ik ben het er niet mee eens dat ik die beesten niet goed heb verzorgd”, zei de man. ,,Ze zijn niet alleen geweest. Ik had iemand ingeschakeld. Die zou ze eten geven. Ik kan er toch niets aan doen als die vriend van me dat niet heeft gedaan?” Volgens de Andijker heeft hij wel vaker akkefietjes met de buren. ,,Ze bellen altijd direct als een hond gaat blaffen.”

Toen de dierenpolitie kwam waren de reptielen apathisch. Ze waren waarschijnlijk onderkoeld. De warmtelamp had niet aangestaan. Ook waren de andijvieblaadjes in het terrarium verpieterd. Bovendien was de ruimte voor de dieren te klein. ,,Dat wist ik niet”, zei de verdachte.

Toen de politie hem had opgebeld dat hij voor zijn dieren moest gaan zorgen, zei hij dat hij dat nergens op vond slaan. ,,Ik ben er helemaal klaar mee”, riep B. vanuit Amsterdam door de telefoon. ,,Die beesten worden heus wel verzorgd.”

De officier van justitie vond het duidelijk dat B. zijn dieren had verwaarloosd toen hij bij zijn vriendin in Amsterdam verbleef. De honden waren te weinig uitgelaten en hadden hun behoeften in huis gedaan. Ze werden weggehaald en wonen nu elders. B. zit in de gevangenis voor een andere zaak. Tijdens de zitting gaf hij uiteindelijk toch wel toe dat hij tekort was geschoten. Wat de officier betrof mochten de honden wel terug naar huis als B. weer vrij komt. Het was de eerste keer dat hij op zoiets als dit was betrapt. De honden waren gezond.

De politierechter vond bewezen dat B. slecht had gezorgd voor zijn honden en reptielen. Dat de vissen in troebel water leefden, vond ze geen reden om hem daarvoor te veroordelen. Vissen kunnen daar wel tegen, al is het niet wenselijk, was de redenering.

Heeft u dit ook al gelezen?