Stel uit Wieringerwerf veroordeeld voor wraakactie tijdens luilak

WIERINGERWERF/ALKMAAR – Een jong stel uit Wieringerwerf is maandag door de politierechter in Alkmaar veroordeeld, omdat ze tijdens luilak in juni 2017 vernielingen hebben aangericht bij een benzinestation en garagebedrijf in Breezand. De 21-jarige Anthony M. kreeg een voorwaardelijke celstraf van een week opgelegd en zijn 22-jarige vriendin Elisa B. een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. Het stel moet daarnaast bijna 2.600 euro schadevergoeding betalen aan de gedupeerde ondernemers.

Anthony M. en Elisa B. gaven voor de rechter toe dat ze in de luilaknacht met opzet met drie bekenden naar Breezand zijn gereden. De eigenaar van het garagebedrijf verhuurde ooit woonruimte aan het stel en kwam destijds tot de beschuldiging dat de twee een hennepkwekerij aan het opbouwen waren. Dat verwijt was onterecht. Daarom werd besloten tot een wraakactie.

Het gezelschap reed gewapend met boter en eieren naar Breezand. B. zei op de zitting dat vooraf duidelijk was afgesproken dat er niks zou worden vernield.

Van die afspraak kwam niks terecht. Er sneuvelden diverse bloempotten en er werd boter in een betaalautomaat gesmeerd zodat deze onbruikbaar raakte. De ravage was groot. Volgens de twee ondernemers bedroeg de totale schade meer dan 4300 euro.

De officier van justitie vond dat de twee de viering van luilak hebben misbruikt door wraak te nemen op hun vroegere huisbaas. ,,Dit was een gerichte wraakactie en geen onschuldige kattenkwaad van kinderen.” Gezien de omstandigheden van het stel eiste de aanklaagster een boete van 300 euro tegen Anthony M. en een voorwaardelijke boete van 300 euro tegen zijn vriendin.

De politierechter legde geheel voorwaardelijke straffen op, zij het dat bij M. om een celstraf ging en bij zijn vriendin B. om een werkstraf. Daarnaast moet het stel dus de schade vergoeden aan het tankstation en het garagebedrijf.

Loading