Share

Stalker krijgt contactverbod ex-vrouw en mag kind niet meer zien

WERVERSHOOF – Dennis K. uit Heerhugowaard had in januari vorig jaar nog maar net een contactverbod opgelegd gekregen met zijn ex, de moeder van zijn jonge dochtertje, toen het de volgende dat alweer mis ging. K. bombardeerde zijn ex in Wervershoof bijna negen maanden lang met mails, die volgens de officier van justitie steeds grimmiger werden. De man kan niet verkroppen dat hij zijn kind niet meer mag zien, iets dat al eerder is besloten door een gezinsrechter.

De politierechter gaf K. woensdag geen straf voor de maandenlange stalking, maar legde hem een contactverbod, waarbij iedere overtreding drie dagen cel betekent. De officier van justitie had drie maanden gevangenisstraf tegen de man geëist, waarvan een maand voorwaardelijk.

De man zei tegen de rechter dat hij zich er niet bij kan  neerleggen, dat hij zijn dochtertje niet meer ziet, maar wel leuke mails krijgt waarin zijn ex allemaal vertelt wat zij onderneemt. Een rechter besloot eerder dat de vrouw haar ex-man op de hoogte moet houden over het wel en wee van het meisje. ,,Ik ervaar dat als psychische mishandeling. Er staat bijvoorbeeld in wat voor leuke dingen ze doet met de nieuwe vriend van mijn ex. Het doet mij verdriet dat ik krijg ingepeperd wat ik zelf allemaal mis.”

De man vond niet dat hij zich schuldig had gemaakt aan stalking, maar wel dat hij ‘ander gedrag’ had kunnen vertonen. ,,Het gaat niet goed met mijn dochter. Maar ik kan niets voor haar doen, want ik heb geen gezag.” De rechter vroeg zich af wat de man had willen bereiken met zijn stroom aan mails, die steeds vervelender van toon werden. ,,Het was wanhoop”, zei K. Het gaat slecht met zijn gezondheid. ,,Ik slaap al drie jaar niet meer en lag laatst op het randje van de dood in het ziekenhuis. Mijn bloeddruk is veel te hoog door de stress. Ik kan ook niet meer werken.” Vanaf vorig jaar juni krijgt hij geen informatie meer over zijn dochter en zijn twee kinderen van een andere moeder. ,,Dat doet mij zoveel pijn.”

In  mails schreef K. onder meer dat hij het liefst de motor zou pakken om zijn ex een flinke schop onder haar kont te geven. Ook schreef hij dat zijn ex een slechte moeder is en hun dochtertje geestelijk mishandelt. Zowel de rechter als de officier vonden dit bepaald niet in het belang van het meisje en heel ernstig allemaal. Het moet stoppen, was hun dringende boodschap. De man zei dat hij voortdurend was tegengewerkt door de gezinsvoogd, die alleen maar op de hand van de moeder zou zijn. ,,En die kan goed zielige verhalen ophangen.”

De ex-vrouw van de man claimde 800 euro smartengeld, wat ze ook moet krijgen, vindt de rechter. Naast de stalking, veroordeelde de rechter hem voor een oude bedreiging van zijn ex en haar vriend uit 2013. Hij had toen gezegd: ‘Is ie bij jou dan? Dan maak ik hem af en ga jij erachter aan.’ Hij kreeg er geen straf voor, omdat het al zo’n oude zaak was.

Advocaat Engels zei dat er sprake was geweest van psychische overmacht. ,,Het is pure onmacht. Meneer is altijd een goede vader geweest voor zijn kinderen. Hulpverlening heeft alleen maar polariserend gewerkt. Het is allemaal intriest.” De raadsvrouw vroeg vrijspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?