Share

Staatssecretaris moet motiveren of UNRWA Palestijnen in Gaza voldoende kan beschermen

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet beter motiveren of VN-organisatie UNRWA in staat is om Palestijnse vluchtelingen in de Gazastrook te beschermen. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (14 juli 2021).

UNRWA

De United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) is een organisatie van de Verenigde Naties. Zij heeft de opdracht om bijstand te leveren en bescherming te geven aan Palestijnse vluchtelingen. Een Palestijnse man uit de Gazastrook heeft in Nederland asiel aangevraagd, omdat hij vindt dat de UNRWA niet in staat is om haar opdracht uit te voeren en hem voldoende te beschermen. De staatssecretaris vindt dat de UNRWA wél daartoe in staat is en heeft het asielverzoek daarom afgewezen.

Ondeugdelijke motivering

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt dat de staatssecretaris in haar besluit geen inzicht heeft gegeven hoe zij beoordeelt of de UNRWA in staat is om Palestijnse vluchtelingen in de Gazastrook te beschermen. Ook heeft de staatssecretaris onvoldoende uitgelegd hoe zij de informatie heeft beoordeeld die de vreemdeling heeft gegeven. Daarom zet de Afdeling bestuursrechtspraak een streep door het besluit van de staatssecretaris.

Staatssecretaris is aan zet

De Afdeling bestuursrechtspraak geeft de staatssecretaris zestien weken de tijd om een nieuw besluit te nemen. Daarbij moet de staatssecretaris rekening houden met de huidige ontwikkelingen in de Gazastrook, waaronder de recent weer opgelaaide vijandelijkheden tussen Israël en Hamas en de berichten dat de Verenigde Staten een deel van hun financiering van de UNRWA zullen hervatten.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?

Geef een reactie