Update: Siem B. trekt hoger beroep weer in, uitspraak onherroepelijk

ANNA PAULOWNA – De advocaat van Siem B. heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter in Alkmaar waar zijn client Siem B. tot een celstraf van 4 jaar is veroordeeld en na het uitzitten van deze straf mag hij daarna 5 jaar geen auto besturen.

Siem B. is veroordeeld vanwege de dood van 3 jonge jongens in Anna Paulowna en bleef tijdens de rechtzaak volhouden dat hij niets meer van het gebeuren af weet en hij niet eens wist of hij zelf wel heeft gereden.

Roekeloos rijgedrag

,,Hij heeft alle verkeersregels aan zijn laars gelapt”, zei de officier van justitie over het rijgedrag van Siem B. tijdens haar requisitoir.  Volgens haar was er geen sprake van een vooraf afgesproken straatrace, maar maakte de verdachte er op de Sportlaan zelf een wedstrijd van met de chauffeur van de Golf. ,,Hij heeft er alles aan gedaan om koste wat het kost de snelste te willen zijn”, zei ze.

Ze vond dat B. de inzittenden van de auto aan onverantwoorde risico’s had blootgesteld door onder invloed van alcohol en wiet en met een veel te hoge snelheid te rijden over de smalle klinkerweg. Bovendien hadden de inzittenden van de Peugeot geen gordels om. ,,Er was een wonder voor nodig om veilig thuis te komen”, aldus de officier. ,,Maar Kaya, Seph, Colin en Roy hadden dat geluk niet.”

De advocaat van R. vroeg om vrijspraak. Hij vindt niet dat onomstotelijk vaststaat dat B. achter het stuur van de verongelukte Peugeot heeft gezeten. Ook was er volgens hem geen sprake van roekeloos rijgedrag, maar hooguit van ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ rijden. Als de rechtbank dat laatste bewezen vindt, kan de straf veel lager uitvallen. Op roekeloos rijgedrag staan de zwaarste straffen.

De rechter besloot bij zijn vonnis dat Siem B. niet roekeloos heeft gereden maar wel schuldig is aan dood door schuld en legde een celstraf van 4 jaar op, een jaar minder dan de eis van de Officier van Justitie.

Update: Het Openbaar Ministerie laat weten dat het hoger beroep dat eerder was ingesteld weer is ingetrokken en daardoor is het vonnis onherroepelijk geworden. Siem B. moet 4 jaar de cel in daarna is hij nog 5 jaar zijn rijbewijs kwijt

Loading