Share

Scoutingleider in hoger beroep wel veroordeeld voor brandmerken kinderen

De 24-jarige scoutingleider die drie kinderen tijdens een scoutingkamp zwaar heeft mishandeld door ze als onderdeel van hun ontgroening te brandmerken is in hoger beroep na eerdere vrijspraak veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en het betalen van een schadevergoeding.

Volgens de traditie krijgen nieuwe scoutingsleden een brandmerk gemaakt met inkt, alleen deze keer had de man de stempel eerst gebruikt om het kampvuur op te stoken en daarna gebruikt om de kinderen te ‘brandmerken’. Toen hij de stempel op de rug van de kinderen plaatste bleek deze nog heet te zijn waardoor zij brandwonden hebben opgelopen. Het Hof neemt het de organisatie kwalijk dat na het incident er geen contact met de ouders is opgenomen.

Tijdens de ontgroening werd er een zeil gespannen om een afscheiding te creëren tussen de kinderen die al gestempeld waren en de kinderen die nog gestempeld moesten worden. Aan de andere kant van dit zeil stond een vuurschaal, in deze schaal lagen drie blokken hout die branden. Bij de start van het stempelen was dit vuur al zeker 15 minuten aan en lag de ijzeren staaf met aan het uiteinde de stempel van 7 bij 8 centimeter met de letters FN naast de vuurschaal samen met een bakje blauwe inkt waar de stempel in gedoopt moest worden.  Het kind dat gestempeld moest worden kreeg dan vooraf de opdracht zo hard mogelijk te schreeuwen om het zo echt mogelijk te laten lijken.

De scoutingleider heeft de pook nog wel aangeraakt om te voelen of hij warm was maar dat was hij niet volgens de 24-jarige man. Tussen het stempelen door deed de scoutingleider de pook steeds even snel door het vuur om het zo echt mogelijk te laten lijken.

Werd de man door de rechtbank eerst nog vrijgesproken van zware mishandeling omdat er volgens de rechtbank geen opzet in het spel was besloot het OM. toch in hoger beroep te gaan. Het Hof besloot dat er wel degelijk sprake was van opzettelijk handelen en veroordeelde de 24-jarige scoutingleider tot de taakstraf en schadevergoeding van 700 euro aan 1 van de kinderen.

De man heeft volgens het Hof de grenzen van een ontgroening ernstig overschreden en het vertrouwen van de kinderen beschaamd. De ouders dachten dat zij hun kinderen in goede handen achter lieten bij een organisatie waar zij dachten veilig te zijn.

 

Heeft u dit ook al gelezen?