Share

Rechter stuurt samoeraizwaardsteker eerst naar kliniek, rechtzaak komt wel

VENHUIZEN – De Alkmaarse rechtbank heeft meer informatie nodig om een beslissing te kunnen nemen in de zaak tegen de 23-jarige Shaarujen G. uit Venhuizen. De verdachte stak op 8 februari een man driemaal met een samoeraizwaard waarbij het slachtoffer in zijn arm en rug werd geraakt.

In principe zou de zaak tijdens een zitting van de meervoudige kamer op 24 mei worden afgedaan, maar de rechters hebben toch nog vragen. Zowel een psychiater als een psycholoog hebben onderzoek gedaan naar G. en verschilden op bepaalde vlakken van mening. De reclassering heeft ook contact gehad naar G. maar had na de twee psychologische onderzoeken geen tijd om een advies te doen naar de voorwaarden waarmee een deels voorwaardelijke straf aan de verdachte zou moeten worden opgelegd.

Justitie verzette zich tegen de aanhouding, de officier dacht namelijk op basis van de uitgebrachte onderzoeken voldoende informatie te hebben. Hij zei dat psychische hulp ook aan het einde van een eventuele langdurige celstraf zou kunnen worden gestart. Maar de rechtbank ging hier niet in mee. Het is nu onduidelijk wanneer de zaak tegen Shaarujen G. opnieuw voor zal komen, maar de reclassering heeft op zijn minst een maand nodig om advies uit te brengen en vanwege het voorarrest mag het niet langer dan 3 maanden duren.

G. heeft tijdens de zaak aangegeven mee te willen werken aan psychologische behandeling, ook als dat betekent dat hij verplicht van cocaïne en cannabis zal moeten afkicken.

Heeft u dit ook al gelezen?