Rechtbank wil foto oplichter openbaar maken om herhaling te voorkomen

De 48-jarige F.Z.  is in hoger beroep veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar voor een groot aantal oplichtingen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag beslist. Het hof gelast tevens de openbaarmaking van de uitspraak, met publicatie van de foto van het aangezicht van F.Z., omdat ernstig moet worden gevreesd dat hij zijn oplichterspraktijken zal voortzetten na zijn vrijlating en hij daarbij gebruik maakt van valse namen om ontdekking te voorkomen.

De zaak draait in hoofdzaak om twee vrouwen met wie verdachte achtereenvolgens aanpapte en wie hij deed geloven dat zij een liefdesrelatie met hem hadden. Hij deed zich daarbij voor als een vermogend piloot. Zijn enige doel was echter om in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk geld van zijn slachtoffers af te troggelen en om ook hun familieleden grote geldbedragen afhandig te maken. Daarmee heeft Z. deze slachtoffers en hun naasten niet alleen grote financiële schade berokkend maar ook veel psychisch leed aangedaan.

Daarnaast heeft Z. diverse personen opgelicht door zich voor te doen als verhuurder van (vakantie)huizen. Extra kwalijk is dat ten tijde van de berechting van Z. namens hem valse verklaringen zijn ingebracht met klaarblijkelijk als doel om de rechtsgang in zijn voordeel te beïnvloeden.

F.Z. is reeds meermalen voor soortgelijke feiten veroordeeld en gevreesd moet worden dat hij zijn praktijken zal voortzetten. Eerdere onvoorwaardelijke straffen hebben hem daar immers ook niet van weerhouden. Het hof legt een aanzienlijke gevangenisstraf van 6 jaar op, om de maatschappij langdurig te beschermen. Omdat Z. gebruik maakt van valse namen gelast het hof daarom ook openbaring van deze uitspraak, na het onherroepelijk worden daarvan, vergezeld met een foto van het aangezicht van Z. Zo kan een breed publiek hier kennis van kan nemen. Het hof heeft hierbij de persoonlijke belangen van de verdachte afgewogen tegen het maatschappelijke belang van openbaarmaking.

Bron: rechtspraak

Loading