Rechtbank veroordeeld alternatieve genezer uit Medemblik tot voorwaardelijke celstraf

MEDEMBLIK – De 89-jarige alternatief genezer Willem van L. uit Medemblik stelde tijdens de inhoudelijke zitting dat het aanraken van de borsten van vrouwen en het insmeren van de tepels met massage-olie onderdeel was van zijn behandeling. Twee vrouwen deden aangifte tegen hem. De officier van justitie eiste een maand voorwaardelijke celstraf tegen de man voor aanranding.

De rechter ging niet mee in de eis van het Openbaar Ministerie, de rechter vond dat de man niet met opzet de vrouwen heeft gedwongen de handelingen te ondergaan. Daarom is van L. van feitelijke aanranding vrijgesproken, maar wel heeft hij zich schuldig gemaakt aan het plegen van ontuchtige handelingen met de vrouwen. De rechter vind de handelswijze van de man in strijd is met de sociaal-ethische norm, en daarbij had hij de vrouwen vooraf niet ingelicht over de precieze inhoud van de behandeling en ook geen toestemming gevraagd.

De rechter heeft rekening gehouden met de hoge leeftijd van de man en zijn blanco strafblad. Daarnaast heeft van L. al tijdens de inhoudelijke zitting toe gegeven tekort te zijn geschoten tegen over zijn slachtoffers en direct met zijn praktijk is gestopt.

De rechter veroordeeld Willem van L. tot een voorwaardelijke celstraf van 2 weken en tegens moet hij beide vrouwen ieder 750 euro immateriële schadevergoeding betalen. Door de werkwijze van van L. hebben de beide vrouwen psychische klachten opgelopen.

van L kan nog in hoger beroep.

Loading