Share

Rechtbank twijfelt, maar besluit fraudezaak toch aan te houden

ALKMAAR – De rechtbank in Alkmaar besloot dinsdag na flinke twijfel de fraudezaak tegen de 33-jarige Jenny. B. uit Sint Maartensvlotbrug toch aan te houden. ,,We willen graag haar kant van het verhaal horen, want het is een bijzonder dossier en een opmerkelijk geval. Het is allemaal niet glashelder hoe de verdachte er zelf over denkt”, zei de voorzitter van de rechtbank. B. had op het laatste moment via haar advocaat laten weten dat haar gezondheid het niet toeliet dat ze de zaak zou bijwonen.

Het openbaar ministerie verdenkt de vrouw van het witwassen van in totaal 34.000 euro, de diefstal van een gouden ketting van haar schoonmoeder en van valsheid in geschrifte. De verdachte zou met een pinpas van haar schoonmoeder ruim 31.500 euro hebben gepind en achterover gedrukt. Bovendien zou ze valsheid in geschrifte hebben gepleegd in Schagen.

De officier van justitie vond het een vreemd verhaal dat de verdachte ineens niet zou kunnen komen. ,,Het lijkt een poging om de zaak nog verder uit te laten stellen”, zei de officier. In maart vorig jaar was de zaak al op twee data aan de orde geweest bij de rechtbank en ook aangehouden. Op verzoek van de raadsman besloot de rechtbank toen dat er nog getuigen mochten worden gehoord en dat de vrouw een psychologisch onderzoek zou ondergaan.

De advocaat van de vrouw wilde dinsdag eerst niet vertellen wat er precies met de verdachte aan de hand was waardoor ze niet aanwezig kon zijn. Hij zei dat hij dit op verzoek van de verdachte niet mocht laten weten, alleen dat het om een medische reden ging.

De zeer ervaren voorzitter van de rechtbank benadrukte dat hij dat nog nooit had meegemaakt. ,,Wij hebben nu geen idee wat de reden is dat mevrouw niet bij deze zitting zou kunnen zijn. Het is verrassend dat ze op de dag zelf achteloos meedeelt dat ze ziek is en niet kan komen.” Ook de officier van justitie vond dat de advocaat het verzoek om uitstel van de zaak beter moest motiveren.

De raadsman belde daarna met de verdachte en liet na overleg de medische reden alsnog weten. Toen besloot de rechtbank de zaak toch maar aan te houden. De rechtbank vond dat heel spijtig voor de benadeelde partij, die ook aanwezig was. Op 21 mei wordt de zaak voortgezet.

Heeft u dit ook al gelezen?