Rechtbank spreekt medewerker drugslab vrij, bewijs is te mager.

De 45-jarige E. D. is vrijgesproken van een rol in drugslab in een garage in Amsterdam. Hoewel hij meermaals in de garage is geweest en zijn jas achterin de ruimte is aangetroffen, is op basis van het dossier niet vast te stellen dat het drugslab operationeel was wanneer de 45-jarige man er was.

Geen 100% zekerheid

De bewijzen laten een reële mogelijkheid open dat de ruimte overdag dienst deed als een garagebedrijf en in de avonduren en in de nacht als drugslab. Dit maakt dat de rechtbank niet kan vaststellen dat de 45-jarige man wist van het drugslab en de activiteiten die daar plaatsvonden en hij daaraan een wezenlijke bijdrage heeft geleverd. Het dossier bevat evenmin bewijs dat hij wist van de opgeborgen blokken cocaïne. 

Cocaïnewasserij

De officier van justitie vond tijdens de inhoudelijke zitting dat het tenlastegelegde kan worden bewezen. In de garage zijn jerrycans, vaten, voertuigen met vaten en jerrycans, een drukpers, een afvoerpijp, een cocaïneblokkenmal, magnetrons, verpakkingsmateriaal, plastic tape, een afzuigsysteem, cocaïnebase, cocaïne HC1, substanties, chemicaliën en grondstoffen aangetroffen. Dit duidt op de aanwezigheid van een cocaïnewasserij c.q. drugslaboratorium. Ook lagen er veertien geperste blokken cocaïne-HCL van één kilogram per blok in de garage.

De wasserij is volgen het OM. vermoedelijk op 13 januari 2022 gestart. In elke ruimte van de garage zijn goederen aangetroffen die daarmee verband houden. Direct voor de roldeur van het pand aan de [adres] stond een busje, een Mercedes Vito, geparkeerd met een grote hoeveelheid chemische vloeistoffen erin. Het drugslab was duidelijk in volle gang. Vanuit elke plek in het pand kan het, mede door de geur, niemand zijn ontgaan wat er gaande was. Uit de bewijsmiddelen volgt dat verdachte op de dag van en in de periode vóór het aantreffen van het drugslab in of in de omgeving van de garage was. De verklaring van D. dat hij nergens van af wist was volgens de officier van justitie niet geloofwaardig en wordt niet ondersteund door het dossier.

Bij gebrek aan een geloofwaardige verklaring kan worden bewezen dat D. nauw en bewust heeft samengewerkt met de anderen. Het is een feit van algemene bekendheid dat een dergelijk groot drugslaboratorium waar meer dan honderd kilo cocaïne is geproduceerd niet door iemand alleen draaiende kan worden gehouden. De aangetroffen voorwerpen stonden onder het gemakkelijke bereik en/of tot de feitelijke beschikking van D. en hij was zich daar ook van bewust. Hij heeft deze voorwerpen en stoffen dus voorhanden gehad en een bijdrage geleverd aan het productieproces.

De raadsvrouw van D. mr. Noor Schipper vertelde in haar pleidooi dat haar cliënt geheel moet worden vrijgesproken. Volgens de raadsvrouw heeft iedere betrokkenheid ontkend en de raadsvrouw heeft, onder meer, aangevoerd dat de auto’s duidelijk hebben gefungeerd als opslag en dat er in de nacht van 22 op 23 januari 2022 mogelijk is gewerkt achterin de loods bij de cocaïnewasserij.

Volgens de raadsvrouw is het dan ook aannemelijk dat de aangetroffen goederen overdag waren opgeborgen en niet continu in het zicht stonden, omdat er dan ook klanten van de garage over de vloer kwamen.

Loading

Geef een reactie