Rechtbank spreekt inwoner Sneek vrij van plegen aanslag op politici Den Haag, volledig ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak van 39-jarige R.A. uit Sneek die ervan werd verdacht een aanslag te willen plegen op het Binnenhof. Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van moord met een terroristisch oogmerk en aan bedreiging. Hij krijgt daarvoor echter geen straf, omdat hij ontoerekeningsvatbaar is. De man lijdt aan schizofrenie met onder meer paranoïde wanen. Hij handelde volledig vanuit zijn waangedachten.

Achtergrond

R.A. is op 8 februari 2019 met de trein naar Den Haag gereisd. Hij had een rugzak met daarin twee vleesmessen bij zich en is daarmee naar het Binnenhof gelopen. Nadat hij over het Binnenhof had gelopen, heeft hij een marechaussee aangesproken en gezegd dat hij een aanslag wilde plegen.

​Wraak

R.A. heeft verklaard dat hij die dag op zoek was naar politici om neer te steken. Hij wilde wraak nemen, omdat hij dacht dat hij zijn leven lang al door apparatuur werd belaagd en hij politici daarvoor verantwoordelijk hield. Ook wilde hij zelf doodgeschoten worden.

​Behandeling noodzakelijk

Volgens de psychiater en de psycholoog van het Pieter Baan Centrum die hem hebben onderzocht, is het noodzakelijk dat R.A. voor zijn schizofrenie wordt behandeld om het gevaar voor herhaling laag te houden. Een tbs-maatregel vinden zij echter te zwaar. Daarom heeft de rechtbank in een zogeheten zorgmachtiging bepaald dat de verdachte wordt opgenomen in een Forensisch Psychiatrische Afdeling voor 6 maanden. Indien nodig kan die opname worden verlengd.(Rechtspraak)

OM. wil 39-jarige inwoner Sneek laten opnemen op een Forensisch Psychiatrische Afdeling

Loading