Share

Rechtbank spreek 25-jarige inwoner Hoofddorp vrij van deelname ISIS/IS

HAARLEM – De rechtbank in Haarlem heeft de 25-jarige Omar A. uit Hoofddorp vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie. A. zou op 21 mei 2016 opruiende taal hebben geroepen om een terroristische aanslag te gaan plegen in Amsterdam, daarnaast zou A. van 11 mei 2015 t/m 10 juli 2017 met anderen deel hebben genomen aan de terroristische organisatie ISIS/IS. 

De in Syrië geboren A. zou deze oproepen via o.a. Twitter en andere sociale mediakanalen waaronder Telegram hebben geroepen. Daarbij heeft hij o.a. ook afbeeldingen gebruik waaronder een tekst met een oproep van ISIS/IS, ‘Ansar-a-Khilafah Fi Holanda’ (Helpers/aanhangers van het Kalifaat in Holland). Daarnaast verbleef A. in de periode mei 2015 t/m juli 2017 samen met anderen in Irak en in Syrië is geweest, waar hij heeft deelgenomen aan ISIS/IS gerelateerde aanslagen.

Op Facebook schreef A.:

  • Ik heb het over ISIS die vecht tegen de hele wereld;
  • Ik heb het over ISIS die de glorie en de waarde/kracht van dit geloof heeft teruggehaald;
  • Ik heb het over ISIS die van alle ongelovige volkeren heeft gewonnen;
  • Ik heb het over ISIS die alleen maar Gods tevredenheid wil

A. bleek ook in het bezit te zijn van beeldmateriaal van ISIS/IS waarin o.a. werd opgeroepen om zelfmoordaanslagen te plegen, het vermoorden van een Franse priester in Normandië en het onthoofden van mensen, al dan niet in het bijzijn van kinderen.

Het OM. was tijdens de zitting van 22 september in de rechtbank van Haarlem van mening dat A. zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing door via Twitter en Telegram de foto met de bewuste tekst te verspreiden en in chatgesprekken zou A. hebben opgeroepen tot de Jihad en steun aan ISIS/IS.

A. vertelde dat hij niet die foto op internet heeft gezet en dat hij de foto op verzoek van een vriend had gemaakt en deze naar die vriend heeft gestuurd. De advocaat van A., mr. Tamara Buruma was van mening dat haar cliënt alleen ten laste kon worden gelegd dat hij een bepaalde periode sympathie had voor ISIS/IS, maar hij is nooit lid geweest van ISIS/IS en ook geen bijdrage heeft geleverd aan ISIS/IS volgens de raadsvrouw.

Ondank dat de rechtbank het verhaal van A. sterk in twijfel nam en dat zijn bovengemiddelde interesse voor ISIS/IS wat hij daarna weer deelde op internet vond de rechtbank vrijspraak op zijn plaats omdat A. geen lid was van ISIS/IS en ook geen bijdrage heeft geleverd aan ISIS/IS.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?