Rechtbank gewraakt in zaak dodelijk ongeval Anna Paulowna

ALKMAAR – Advocaat Jeroen Dallinga heeft dinsdagmorgen in Alkmaar de rechtbank gewraakt, die de zaak zou behandelen tegen de 20-jarige Siem B. uit Oudesluis. B. wordt ervan verdacht dat hij onder invloed van drank en drugs op 1 september een dodelijk ongeval veroorzaakte in Anna Paulowna. Daarbij kwamen drie tieners om het leven en raakte een andere tiener zwaargewond. De raadsman vindt de rechtbank vooringenomen.

De rechtbank wees het verzoek af van de advocaat van B. voor nader onderzoek naar blonde haren. Die waren op de voorruit gevonden van de Peugeot, waarin B. zat samen met de andere inzittenden. De haren werden gevonden ter hoogte van de bijrijdersplek in de auto.

De rechtbank had eerder het Openbaar Ministerie (OM) opgedragen onderzoek naar de haren te laten doen. Klassiek dna-onderzoek bleek niet mogelijk, omdat er geen wortels aan de haren zaten. Wel kan op een andere manier het dna in de haren worden onderzocht.

De raadsman vindt het belangrijk dat wordt vastgesteld van wie de blonde haren waren. Als ze wel van B. blijken te zijn, dan zou dit volgens de advocaat bewijzen dat de verdachte niet de bestuurder van de auto was. Maar de rechtbank oordeelde dat dna-onderzoek niet nodig is, omdat getuigen hebben gezegd dat B. achter het stuur van de auto was gekropen. De rechtbank is daarmee partijdig, meent de advocaat van B.

Daarnaast vindt de advocaat het belangrijk dat nader onderzoek wordt gedaan of de handrem van de auto wel of niet was aangetrokken. De rechtbank vindt dat niet nodig, omdat uit sporenonderzoek zou blijken dat de handrem niet was aangetrokken. Ook met het afwijzen van meer onderzoek naar de handrem is de rechtbank vooringenomen volgens Dallinga.

De wrakingskamer van de rechtbank komt in de voormiddag bijeen voor een zitting. Wanneer ze uitspraak doet, is nog niet bekend.

Loading