Share

Radicaal complotdenken motief voor bedreigingen van Van Dissel

DEN HAAG – De rechtbank in Den Haag heeft woensdagmiddag de strafzaak behandeld tegen de 53-jarige Dieuwke P. uit Terneuzen. P. plaatste op een openbare groep op Telegram een video waarop een omgedraaide Nederlandse vlag in brand werd gezet. Op de vlag stond geschreven dat RIVM-baas Jaap van Dissel een ‘MK Ultra Sado pedo’ zou zijn.

Volgens justitie is Dieuwke P. aanhanger van de zogenaamde Qanon theorie. Ze zou geloven dat zowel Van Dissel als de koninklijke famillie onderdeel zijn van een internationaal satanistisch pedofielennetwerk. Van Dissel zelf zou volgens de complottheorie in de jaren 80 kinderen hebben misbruikt en vermoord. Aanhangers van de4 complottheorie zouden daarom een begraafplaats in Bodegraven hebben overladen met bloemen, waardoor het gemeentebestuur noodmaatregelen heeft moeten treffen. Dieuwke P. wilde niet inhoudelijk reageren op vragen met betrekking tot haar overtuigingen, maar zou tijdens een eerder verhoor hebben gezegd dat Van Dissel een bedreiging voor Nederland is. P. zou deze denkbeelden onder andere door het zogenaamde ‘red pill journal’ en haar ‘Bataafse gebedsgroep’ hebben opgedaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat Dieuwke P. met haar berichten schuldig is aan opruiing en bedreiging van Jaap van Dissel. De directeur van het RIVM werd daardoor zeer beperkt in zijn levenssfeer. Hij moest van zijn werkgever bijvoorbeeld verplicht met de auto naar zijn werk, terwijl hij normaal op de fiets gaat. ,,Ook ons incasseringsvermogen kent een grens” aldus de directeur-generaal van het RIVM namens Van Dissel. Gezien de zware maatschappelijke impact van de zaak eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 4 maanden waarvan 2 voorwaardelijk. Dat is een veel zwaardere straf dan gewoonlijk, omdat P. zich volgens het OM schuldig heeft gemaakt aan het opruien en bedreigen tegen het openbaar gezag.

Volgens de advocaat van Dieuwke P. is er geen sprake geweest van bedreiging door zijn cliënt. Van Dissel noemde het verbranden van de vlag namelijk niet in zijn aangifte. Wel zou het het vervelend hebben gevonden dat hij werd uitgemaakt voor een sadopedofiel, maar dat heeft volgens de advocaat verder geen invloed op de verdenkingen. Ook vond hij opruiing niet bewezen. Opvallend vond de raadsman dat zijn cliënt door de politie van haar bed is gelicht, terwijl het feiten zijn waar normaal geldboetes op staan.

De Haagse rechter zei eerst te moeten kijken naar wat er nu exact wel of niet bewezen is. Volgens de rechter is er in de zaak op basis van de context en het feitelijke filmpje met de brandende vlag met de naam van Van Dissel erop al heel dreigend. Daarnaast had P. moeten vermoeden dat het filmpje bedreigend kon zijn voor Van Dissel. Wel sprak hij haar vrij van opruiing. De rechter veroordeelde P. uiteindelijk tot 6 weken gevangenisstraf waarvan 4 weken voorwaardelijk.

Heeft u dit ook al gelezen?