Politieman door bijten Medemblikker(40) maandenlang onzeker over hiv

MEDEMBLIK – Een politieman leeft al sinds eind augustus in onzekerheid over een mogelijke besmetting met het hiv-virus, nadat een verdachte hem in beide armen beet. De 40-jarige Jeffrey S. uit Medemblik gaf dinsdag bij de politierechter in Alkmaar toe dat hij helemaal door het lint was gegaan toen de politie hem op 27 augustus vorig jaar in Hoorn kwam aanhouden.

Kort daarvoor had S. bij een ruzie zijn moeder een flinke duw gegeven, waardoor zij op de grond viel en blauwe plekken en pijn opliep. S. kreeg 120 uur taakstraf, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De officier van justitie had 120 uur werkstraf geëist. ‘Onacceptabel’ noemde de aanklager het gedrag van de verdachte.

,,Ik was enorm gefrustreerd”, zei de man over de bewuste dag. ,,Mijn moeder dreigde mij haar huis uit te zetten. Ik had net een ellendige periode van zeven jaar achter de rug. De ruzie met mijn moeder was de druppel die de emmer deed overlopen. Daarom werd ik heel boos en heb ik in de rondte lopen slaan en tieren.” Inmiddels had hij daar veel spijt van, vertelde de man. ,,Het was wel extreem hoe ik reageerde. Het is stom dat ik mezelf zo heb laten gaan.”

Toen de politie hem kwam inrekenen sloeg hij een agent in zijn gezicht en beet hij een andere politieman in beide armen. Vervolgens weigerde de man een hiv-test, waardoor de agent in kwestie al maandenlang een cocktail met medicijnen moet slikken en injecties moet halen. Pas eind mei weet de agent of hij is besmet met het hiv-virus of niet. Die onzekerheid heeft enorme impact op de agent.

De Medemblikker was lange tijd verslaafd aan harddrugs en riep tijdens het bijten dat hij met hiv besmet was en dat de agent dit nu ook was. Later ontkende hij dat hij hiv had, maar weigerde hij toch mee te werken om zich te laten testen. Nu blijft hij van de harddrugs af, zei de man.

Heel ernstig vonden zowel de officier van justitie als de rechter het gedrag van S. ,,U heeft zich erg misdragen”, vond de rechter. De man is al vaker veroordeeld, maar nog nooit voor geweld. De reclassering denkt dat het om een incident gaat en verwacht niet dat de man gauw nog een keer gewelddadig zal worden.

De agent claimde 2080 euro smartengeld, dat de rechter ook oplegde. Ze rekende het S. zwaar aan dat hij niet had meegewerkt aan de hiv-test. De verdachte zei dat hij alsnog wil meewerken aan zo’n test. ,,Als dat het gemakkelijker kan maken voor die agent.”

Loading