Paardenbak zorgt voor ruzie in Opperdoes

De rechtbank in Haarlem

Dit bericht is 112 keer gelezen

OPPERDOES – Inwoner D. Stam uit het Zwartepad in Opperdoes heeft schoon genoeg van de overlast door de paarden van zijn buurman W. Luitwieler. De man zat dinsdag bij de bestuursrechter in Haarlem tegenover de gemeente Medemblik, waar Opperdoes onder valt, om de gemeente te dwingen om op te treden tegen de overlast.

Stam zegt al lang geleden bij de gemeente aan de bel te hebben getrokken met zijn klacht over de paardenbak naast hem. Urinegeur in zijn lounge, paardenharen in zijn moestuin en overal muggen in huis, zo zei hij tegen de rechter.

De bewoner heeft al veel eerder bij de gemeente aangeklopt om actie te ondernemen tegen de drie Fjord-paarden van de buren. De gemeente stelde toen dat de paarden niet in strijd zijn met het bestemmingsplan en dat er dus niets tegen te doen viel.

Stam laat het echter niet bij zitten, omdat volgens hem ten onrechte de stankoverlast niet is meegenomen in de beoordeling. En daar is het nou juist om te doen, aldus de bewoner.

Naar aanleiding van de nieuwe klachten heeft de gemeente vorig jaar een geuronderzoek laten uitvoeren. Twee toezichthouders van de gemeente begaven zich naar de lounge van Stam om met eigen neus te ruiken of er sprake was van overlast. De meningen waren verdeeld. Een ambtenaar rook lichte urinelucht, zijn collega niets. Stam noemde het onderzoek dinsdag zonder waarde.

Buurman Luitwieler stelde dat hij er alles aan doet om de overlast bij de buren te beperken. Hij vond de klachten over stank ook wat overdreven. Luitwieler benadrukte dat zijn buurman dag en nacht zijn ramen op een kier heeft staan. Als je zoveel last hebt van stankoverlast, dan doe je dat niet, zo wilde Luitwieler maar zeggen.

De rechter bood Stam de mogelijkheid om zijn bezwaren schriftelijk aan te vullen. Medemblik mag daar weer op reageren. Als dat achter de rug is, doet de bestuursrechter pas uitspraak.

Reageer op dit nieuwbericht

HBPMedia

Learn More →