Overvaller wil in hoger beroep lagere straf

AMSTERDAM – De 31-jarige Paulius S. wil graag een kortere celstraf. Volgens advocaat Daniël Fontein heeft zijn cliënt in de gevangenis in Spanje en Zwitserland een lange tijd gehad om over zijn daden na te denken, waardoor een kortere gevangenisstraf op zijn plek zou zijn. S. werd eerder door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf vanwege zijn aandeel in een gewelddadige overval bij juwelier De Vries in Hoorn.

Litouwen

S. verklaarde dat hij in de gevangenis in Litouwen in contact was gekomen met een groep mannen, die hem later benaderden om de overval in Nederland voor te bereiden. De man zei dat hij zich onder druk gezet voelde en geen nee durfde te zeggen. Een paar weken later overvielen 4 mannen samen de juwelier in Hoorn. Daarbij werkte S. een 74-jarige vrouw tegen de grond en bond haar vast met ducttape. Een argeloze klant werd door een van de overvallers meerdere keren in zijn gezicht geslagen en liep daarbij een gebroken neus op. Een juwelier kreeg klappen op zijn hoofd met een neppistool.

Overvaller heeft spijt

Paulius S. zegt heel veel spijt te hebben van de overvallen. Hij wil graag eerder vrijkomen om zijn zoontje in Litouwen op te halen en zich vervolgens ergens anders te vestigen. Hij zegt bang te zijn voor repercussies van de organisatie die hem onder druk zette. Volgens de Litouwer zijn er recentelijk in zijn thuisland 70 van de belangrijkste leden van de bende opgepakt, maar hij voelt zich desondanks nog bedreigd. De advocaat-generaal eiste dezelfde straf die tijdens de eerdere behandeling in Alkmaar werd gevraagd; namelijk 4 jaar en 3 maanden. Ook vroeg hij het Hof om de ontnemingsvordering van ruim 870 euro te handhaven. S. was het hier niet mee eens, omdat hij niks aan de overval zou hebben verdiend. Het Hof doet 26 juni uitspraak in het hoger beroep.

Loading