Overvaller juwelierszaak Hoorn krijgt geen strafvermindering

HOORN – De Litouwer Paulius S. (31) is na zijn hoger beroep bedrogen uitgekomen. Het hooggerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor een overval op een juwelierszaak in Hoorn. In eerste aanleg werd S. door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Hij tekende het hoger beroep zelf aan.

Litouwen

S. verklaarde dat hij in de gevangenis in Litouwen in contact was gekomen met een groep mannen, die hem later benaderden om de overval in Nederland voor te bereiden. De man zei dat hij zich onder druk gezet voelde en geen nee durfde te zeggen. Een paar weken later overvielen 4 mannen samen de juwelier in Hoorn. Daarbij werkte S. een 74-jarige vrouw tegen de grond en bond haar vast met ducttape. Een argeloze klant werd door een van de overvallers meerdere keren in zijn gezicht geslagen en liep daarbij een gebroken neus op. Een juwelier kreeg klappen op zijn hoofd met een neppistool.

Naar zijn familie

Volgens S. en zijn raadsman Daniël Fontein heeft de man namelijk tijdens zijn hechtenis de tijd gehad om na te denken over zijn leven. S. gaf aan graag terug te willen naar zijn familie. Hij zei tijdens de zaak bang te zijn voor vergeldingsacties van zijn handlangers. De verdediging heeft een gevangenisstraf van 3 jaar bepleit. De advocaat-generaal vroeg een gevangenisstraf van 4 jaar en 3 maanden voor de overval.

Loading