Share

Openbaar Ministerie wil moordenaar Andy de Heus levenslang opsluiten

ROERMOND – Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen maandag levenslang geëist tegen de 52-jarige R.S. uit Sittard. S. is volgens het OM. verantwoordelijk voor de moord op Andy de Heus en het wegmaken van het lijk van de Heus. Het OM. vergelijkt deze zaak met die van Sven Prins waar ook de hoofdverdachte levenslang kreeg en net zoals S. een totale minachting voor het menselijk leven heeft getoond. 

Ook legde het OM. verboden wapenbezit S. ten laste, brandstichting en het bij zich hebben van drugs toen hij in de cel in Nederland zat. Ook wil het OM. de vervroegde invrijheidstelling uit een Duitse veroordeling achterwege laten.

Andy de Heus verdween op 18 december spoorloos toen hij zijn woning in Echt verliet. Toen hij niets meer van zich liet horen werd de politie ingeschakeld en startte er een groot onderzoek naar de Heus maar ondanks diverse zoekacties, zoals op een vakantiepark in Stevensweert in 2015 bleef Andy de Heus onvindbaar. In 2016 werden er ineens drie verdachten aangehouden, en werd er een zoekactie gestart bij een visvijver in Stevensweert. Tijdens deze zoekactie werd het lijk van Andy de Heus aangetroffen.

De 52-jarige verdachte die maandag voor de rechter verscheen, was niet één van de eerder aangehouden verdachten. Hij werd in mei 2018 opgepakt. De man uit Sittard zat vanaf 2015 in een gevangenis in Duitsland vanwege druggerelateerde delicten. Deze gevangenisstraf heeft verdachte uitgezeten, voordat hij in Nederland berecht kon worden voor de moord op Andy de Heus.

De verdachte heeft eerder een bekentenis afgelegd in deze zaak. Hij geeft toe dat hij Andy eind 2012 van het leven beroofde en begraven heeft, maar ontkent dat dit gepland was. Naast hem zijn er nog vier verdachten, of zij vervolgd worden is nog niet besloten.

Inhoudelijke behandeling
Afgelopen maandag vond het eerste deel van de inhoudelelijke zitting plaats en komende donderdag vindt het tweede deel inhoudelijke behandeling plaats. Deze werd tot twee keer toe uitgesteld. Eind oktober 2019 trok de advocaat van de verdachte zich terug. Op de nieuwe zittingsdatum in januari was een rechter ziek.

De rechter doet twee weken na komende donderdag uitspraak, op donderdag 25 juni 2020. De uitspraak zal in Roermond plaatsvinden.

Heeft u dit ook al gelezen?